Welke pokerhanden moet ik spelen en waarom? Beginnerscursus Poker

De regels van poker zijn eenvoudig en de manier waarop de handen gerangschikt zijn, is ongecompliceerd. In totaal zijn er tien verschillende handen die u kunt hebben. Deze handen zijn van boven naar onder gerangschikt, met de Royal Flush als beste hand en een enkelvoudige high card als de slechtste hand.

Indien u op zoek bent naar advies over welke handen u wel of niet moet spelen, neem dan eens een kijkje in onze  gids over beginhanden, en daar vindt u nog een spiekbriefje..

ALGEMEEN ADVIES VOOR BEGINNENDE POKERSPELERS IS OM VAAK TE FOLDEN

Wanneer u nog steeds aan het leren bent, is het een goed idee om uw pokerhanden te spelen in overeenkomst met de grafiek hieronder. Zo blijft u in de meeste rondes veilig, maar het betekent ook dat u veel van uw handen zult moeten folden. Wanneer u de basis van het pokerspel begrijpt, is het tijd om meer te weten te komen over het vermogen van pokerhanden en hoe u kunt inschatten hoe sterk de hand van uw tegenstander is.

WAT IS HET VERMOGEN VAN EEN POKERHAND?

Elke hand heeft een bepaald ‘vermogen’ tegenover andere  pokerhanden (het is eigenlijk een manier om te zeggen hoeveel kans ze mathematisch hebben om de andere hand te verslaan). Dus wanneer we beslissen welke handen we moeten spelen, moeten we dat vermogen proberen te vergroten. We moeten ervoor zorgen dat wij gemiddeld de meeste kans maken om die hand te winnen.

Laten we het wat meer in detail bespreken, want u vraagt zich vast wel af ‘dat is allemaal goed, maar hoe bereken ik of mijn hand de meeste kans maakt om te winnen? Is dat niet enkel weggelegd voor wonderkinderen?’

Nee, absoluut niet.

Te weten komen welke hand uw tegenstander heeft, is niet alleen weggelegd voor wiskundegenieën. Het is iets dat u al kan. Wanneer u A7 off-suit hebt gefold na een raise omdat ‘deze hand u altijd in de problemen brengt’ of u een late raise callt met JT suited omdat ‘die speler zo losbandig speelt en mijn hand goed is op de flop’, doet u eigenlijk al wat we hierboven hebben vermeld. Dat is ook zo wanneer u callt met een klein pocket pair in de blinds omdat ‘uw hand waarde heeft’ of u een raise van een voorzichtige speler heeft gecalld omdat ‘hij voorzichtig speelt en u bijgevolg een grote pot kan winnen als de dealer goede kaarten op tafel legt’.

Wat u doet  is trachten te begrijpen welke soort hand uw tegenstander heeft en een beslissing nemen welke hand u nodigt heeft om van uw tegenstander te kunnen winnen. We vatten het even samen: als u altijd probeert een hand te spelen die beter is dan die van uw tegenstander, dan eindigt u met een kleine mathematisch voordeel en dat brengt op lange termijn winst op.

EEN SNELLE TEST OM UW POKERVAARDIGHEDEN TE METEN

De volgende fragmenten bevatten wat pokerjargon. Indien u niet weet wat ‘under the gun’ en ‘cut-off’ betekent, dan moet u ons stuk over  posities in online poker eens lezen.

Wat is de beste call voor de flop? Situatie A of Situatie B

Situatie A:  U bent online een cashgame aan het spelen met € 100 en blinds van € 0,50/1. Een redelijk actieve speler raiset op de cut-off-positie (CO) en u heeft Queen en Jack van klaveren op de button (BTN). Er zitten twee passieve spelers in de blinds.

Situatie B: U bent online een cashgame aan het spelen met € 100 en blinds van € 0,50/1. Een voorzichtige speler raiset under the gun (UTG) en u heeft King Queen off-suit midden in de tafel. Er zitten twee onbekende spelers in de blinds.

Antwoord: Situatie A.

Speel poker bij Unibet