Waarom is positie belangrijk in online poker?

Positie is waar u zit aan de tafel ten opzichte van de dealerbutton. Op de dealerbutton zitten wordt beschouwd als de beste positie en naarmate we naar rechts gaan, vermindert de waarde van de zitplaatsen.

De posities aan een tafel van zes spelers

 1. De “button”is de speler die op de dealerbutton zit
 2. Links van de button hebben we de “small blind
 3. Daarnaast hebben we de "big blind"
 4. Vervolgens komt "under the gun", wat eenvoudigweg een rare naam is voor de persoon die links van de big blind zit en die als eerste voor de flop moet handelen.
 5. Daarna volgt de "hijack"  (verwijst naar het kapen van de voordeelpositie van de button)
 6. Als laatste hebben we de "cut-off" (het verwijst waarschijnlijk naar de laatste positie waarin een losse raise aanvaardbaar wordt beschouwd).

Wanneer iemand verwijst naar het 'hebben van positie' dan verwijzen ze gewoonlijk naar het feit dat ze als laatste mogen handelen in de inzetronde. Op die manier krijgt u alle informatie voor u een beslissing moet nemen, terwijl uw tegenstanders moeten handelen zonder te weten wat u zal doen.

Online Poker is een informatiespel

U zal zich vaak de volgende vraag stellen: 'Welke pokerhand heeft mijn tegenstander?' Hoewel er geen betrouwbare manier is om die vraag 100% correct te beantwoorden, zijn er manieren om een schatting te maken van welke soort hand uw tegenstander heeft.

We doen dat volledig met behulp van de informatie die onze tegenstander ons geeft via zijn handeling (betten, raisen of checken) en de grootte van zijn inzetten. Positie bepaalt wanneer we die informatie krijgen, en ik hoef u vast niet uit te leggen dat het veel beter is die informatie te ontvangen voor u moet handelen, dan wanneer we deze informatie ontvangen nadat we geld in de pot hebben gestopt.

Er is niets erger dan veel inzetten met uw toppair om daarna te worden geraised. U blijft verward achter. Door ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk onze handen 'in positie' spelen, zijn we er zeker van dat we alle informatie ontvangen voor we geld in de pot hoeven te stoppen.

Een snelle test om uw pokervaardigheden te meten

In een cashgame met 6 spelers € 0,50/1 raiset speler A under the gun (UTG) tot € 3, speler B callt op de button (BTN) en u callt als small blind (SB) met klavertien en hartentien.

Drie spelers krijgen dus de flop te zien van 7♣ 8♣ 5♠ (€ 10 in de pot). U checkt, speler A zet € 7 in en speler B raiset naar € 24.

Welke speler heeft de meeste informatie om een beslissing te nemen?

 1. U
 2. Speler A
 3. Speler B

En, wat doet u het best?

 1. Callen
 2. All-in gaan voor € 100
 3. Folden
 4. Wensen dat u liever op een andere positie had gezeten en daarna folden.

Test uw pokerskills in een van onze talrijke pokertoernooien.

Antwoord: 4

Registreer nu