Uw Emoties Beheersen Aan De Pokertafel

Indien u al eens online poker heeft gespeeld, heeft u vast en zeker al iemand horen zeggen 'Ik had niet moeten callen, maar was op tilt'. Op tilt zijn wordt gebruikt om een boze emotionele toestand van een pokerspeler aan de tafel te omschrijven, waardoor die speler slecht en ongecontroleerd begint te spelen.

Het deel van de hersenen dat als eerste reageert wanneer u boos bent, is het deel dat ook uw instincten behandelt.  Het zorgt ervoor dat u snel kunt handelen zonder dat u eerst hoeft na te denken. Bij online poker zorgt het ervoor dat u snel een beslissing neemt zonder er hard over moeten na te denken.

Het beheersen van emoties is daarom een belangrijke vaardigheid in poker en alles dat uw vaardigheid om de juiste beslissingen te nemen kan vertroebelen, zal een negatief effect hebben op uw pokerspel.

Boosheid wordt veroorzaakt wanneer verwachtingen botsen met de realiteit

Beeld u eens in dat u een goede hand heeft en u all-in gaat in het begin van het spel. Een tegenstander is bereid om uw bet te callen en de kaarten op tafel worden gelegd. U blijft de bovenhand behouden naarmate de dealer de kaarten op tafel legt, maar de laatste kaart bezorgt uw tegenstander de winst.

Rationeel gezien is er niets bijzonder aan die pokerhand. U bent 69% favoriet om de hand te winnen en u bent er blij om. Maar uw tegenstander zal in die situatie 3 keer van de 10 de pot winnen, en die keer was het zo.

U kunt niet anders dan zich geïrriteerd voelen wanneer dit voorkomt, want u verwachtte dat u ging winnen. U mag geen controle verliezen over uw emoties door ontgoocheld te zijn.

U moet aanvaarden dat er een redelijke kans is dat u de hand kan verliezen en u geen controle heeft over de uitkomst.

Wees eerlijk over hoe u zich voelt.

We worden allen in zekere mate beïnvloed door  onze emoties. Daar is  niets mis mee. U moet eerlijk zijn over wat u voelt wanneer u het voelt. U moet ook identificeren wat er precies uw reactie heeft uitgelokt.

Door uw boosheid te erkennen en de reden vast te stellen, is het mogelijk de kettingreactie te stoppen die tot boosheid leidt. 

Neem een pauze

Indien dat niet helpt, sta dan op en ga even weg van voor de computer. Een korte pauze kan u helpen om uw  kalmte te herwinnen.

Indien u denkt dat u een langere pauze nodig heeft, dan kunt u zichzelf laten uitsluiten. Neem eens een kijkje in de rubriek ‘Verantwoord wedden’.

Neem deel aan een pokertoernooi