Texas Hold'em Poker - Een Beginnerscursus & Richtlijnen

Het duurt slechts een aantal minuten om poker te leren, maar het duurt een heel leven om een pokermeester te worden. Bent u nieuw bij poker? Maak u geen zorgen! De bedoeling van deze cursus is om alle vragen te beantwoorden die een beginner zou kunnen hebben. Maar tegelijkertijd worden ook alle belangrijke pokertermen besproken en krijgt uw vertrouwen een boost, zodat u zich een deel kunt voelen van de wereldwijde pokergemeenschap.

Hoeveel Mensen Kunnen Poker Spelen Aan Een Tafel?

Poker wordt officieel gespeeld tussen 6 spelers of 9 spelers. ‘Heads-up’ wordt tussen twee spelers gespeeld. Dit kan voorkomen in twee situaties. Wanneer een toernooi of een gewoon pokerspel bijna ten einde is, zullen er twee spelers overblijven. U kunt ook heads-up spelen door deel te nemen aan een heads-up pokerspel, waar slechts twee spelers kunnen spelen, één tegen één.

Texas Hold’em Poker

U kunt te weten komen welke handen de beste zijn in handenranking.

De dealer deelt twee kaarten aan het begin van elke hand (ronde), en die kaarten moet u verborgen houden voor uw tegenstanders. Deze twee persoonlijke kaarten, die ook de pocketkaarten worden genoemd, zullen worden gebruikt met de rest van de kaarten die de dealer op tafel deelt om een pokerhand te maken. Dat wordt later nog uitgelegd.

Wat Zijn De Blinds In Poker?

Om de actie wat te bespoedigen, worden twee verplichte inzetten, die de blinds worden genoemd, in de ‘pot’ (potentiële winst) geplaatst om ervoor te zorgen dat er al vanaf het begin iets te winnen valt. Er bestaan twee soorten blinds, ‘small blinds’ en ‘big blinds’. De big blinds zijn altijd het dubbel van de small blinds. De speler die links van de dealer zit plaatst de small blind op de tafel en de speler die links van die speler zit, plaatst de big blind. De speler die links naast de big blind zit, is de eerste die mag beslissen of hij al dan niet deelneemt aan het inzetten.

In cashgames blijven de blinds altijd hetzelfde en u moet van tafel veranderen als u grotere of kleinere blinds wilt. In toernooien beginnen de blinds als bijzonder kleine inzetten, maar ze vergroten naarmate de tijd loopt (gewoonlijk om de 15/20 minuten). De duurtijd van de rondes wordt bepaald door de organisator van het toernooi. Voorbeeld: als u begint met 2000 chips, dan zijn de blinds gewoonlijk 25/50. Wanneer de tijd van de eerste ronde voorbij is, worden de blinds groter - 50/100. De blinds vergroten om de 15/20 minuten, totdat het toernooi eindigt.

De Volgorde Van Handelingen In Poker

In poker gaan de handelingen naar links (met de klok mee). Zodra de blinds zijn geplaatst, moet de speler links van de big blind bepalen of hij zijn hand al dan niet wil spelen. De spelers kunnen kiezen uit 3 mogelijkheden. Ze kunnen:

 • Folden – Dit gebeurt wanneer een speler niet wil deelnemen aan de hand en de kaarten wegwerpt.
 • Callen – De speler betaalt de big blind om aan te tonen dat hij wil deelnemen aan de hand.
 • Raisen – De speler zet minimaal het dubbele van de big blind in en wil aantonen dat hij een sterke hand heeft. Voorbeeld: wanneer de blinds 25/50 zijn, dan moet de raise minimaal 100 (het dubbele van de big blind) zijn.

Wanneer iemand de blinds raiset, dan krijgen alle spelers, met inbegrip van de spelers die de blinds hebben geplaatst, een kans om te callen (deel te nemen door de raise te betalen). Wanneer de inzetten zijn geplaatst, moet de dealer in het totaal 5 open kaarten delen om een hand te beëindigen.

Wat Gebeurt Er Na De Eerste Inzetronde In Poker?

Zodra de eerste inzetten zijn geplaatst, moet de dealer de eerste 3 kaarten delen, die  ‘de flop’ worden genoemd. Na de flop begint nog een inzetronde, te beginnen bij de speler die de small blinds heeft geplaatst. De ronde gaat altijd naar links. Spelers zijn niet verplicht om in te zetten, want ze hebben ook de mogelijkheid om te 'checken', wat eenvoudigweg betekent dat ze geen bet plaatsen maar de volgende kaart graag gratis willen bekijken. Indien alle spelers checken, wordt de volgende kaart gedeeld. Maar als een speler inzet, dan zal iedereen weer de mogelijkheid hebben om te folden, callen of raisen.

De volgende kaart die wordt gedeeld is ‘de turn’. Dit is de 4e kaart en vervolgens begint een nieuwe inzetronde, waarin de spelers de kans krijgen om te beslissen of ze al dan niet in de hand willen blijven. De allerlaatste kaart wordt de ‘river’ genoemd. Na de laatste inzetronde stoppen de handelingen en moeten de speler hun persoonlijke kaarten onthullen, ofwel de 'showdown'. Om een pokerhand te maken, moeten de spelers hun persoonlijke kaarten combineren met 3 van de 5 kaarten die werden gedeeld door de dealer of gebruiken ze meerdere kaarten die werden gedeeld door de dealer. De speler met de beste hand wint de pot.

Wat is de beste hand in Texas Hold'em poker?

Het doel van het spel is natuurlijk om een zo goed mogelijke hand te maken, en algemeen bekend is dan ook dat de Royal Flush de sterkste hand is. Echter is de kans op een royal flush heel klein en is het belangrijk te weten hoe sterk de andere handen waard zijn: dit zijn de mogelijke pokerhanden, in oplopende sterkte.

 • High Card – Eenvoudig gezegd, de hoogste kaart wint. Dat zijn de Boer, Koningin, Heer, Aas (in die volgorde). Indien twee of meer spelers dezelfde High Card hebben, telt de tweede hoogste kaart mee. Als ook dat dezelfde kaart is kijk je naar de derde kaart enzovoort.
 • Pair - Een ‘pair’ is een hand met twee kaarten van dezelfde waarde, bijvoorbeeld 8 8 6 5 4.  Een Pair wint van een High Card, zelfs als de waarde van het Pair lager is dan die van de High Card. Indien twee spelers een Pair hebben wint de speler met het paar met de hoogste waarde.
 • Two pair – Twee paar in je hand ziet er bijvoorbeeld zo uit: 5 5 8 8 Q.
 • Three of a kind – Herbij heb je drie kaarten van dezelfde ‘rank’, bijvoorbeeld 6 6 6 10 9. Net zoals bij paren geldt dat, indien er meerdere spelers zijn met ‘three of a kind’, de hoogste waarde wint.
 • Straight – Een ‘straight’ is een hand met opeenvolgende waarden zoals 2 3 4 5 6. Een Aas kan als een ‘1’ tellen om een straight te vervolledigen, maar eveneens als een hoogste kaart die deze straight vervolledigt: 10 J Q K.
 • Flush – Alle kaarten hebben dezelfde kleur – bijvoorbeeld 8 10 2 4 6, allen ruiten.
 • Full House – Een combinatie van een ‘Pair’ en een ‘Three of a kind’.
 • Four of a kind – Vier kaarten van dezelfde waarde
 • Straight flush – een hand die zowel de straight als de flush combineert, bijvoorbeeld 2 3 4 5 6, allen ruiten.
 • Royal flush – Een straight flush die bestaat uit de hoogst mogelijke combinatie, namelijk 10 J Q K A van harten.

Een handig spiekbriefje met het overzicht van deze handsterkstes vind je hier.

Wat Is Een Sit-&-Go-Toernooi?

Een Sit-&-Go-toernooi is een eenvoudig pokertoernooi, dat hier bij Unibet tussen 5 spelers wordt gespeeld, maar het kan ook als heads-up worden gespeeld. Deelnemende spelers moeten de ‘buy-in’ betalen. Het is een eenvoudige manier om de toegangsprijs te omschrijven van een Sit-&-Go-toernooi. Een kleine kost die de ‘rake’ wordt genoemd is inbegrepen in de prijs van de buy-in. Lees het deel over rake voor meer informatie.

Sit-&-Go's beginnen zodra er voldoende spelers aan de tafel zitten. Ze hebben geen vaste starttijd. In een Sit-&-Go met 5 spelers worden de top 2 spelers betaald. De winnaar krijgt 66,6% van de pot.

Wat Is Een Pokertoernooi?

Een pokertoernooi wordt gespeeld tussen een aantal spelers. Er kunnen tien spelers deelnemen, maar het kunnen er ook duizenden zijn. Spelers worden aan verschillende tafels geplaatst tot er op het einde een laatste tafel overblijft. Het toernooi eindigt wanneer een speler alle chips in het toernooi heeft gewonnen. Bekijk de verschillende soorten pokertoernooien om te bepalen welk toernooi het best bij u past.

Bestaan Er Verschillende Soorten Pokertoernooien?

Er zijn verschillende soorten pokertoernooien om uit te kiezen.

Freezout – Re-buys (opnieuw inkopen) zijn niet toegelaten

 1. Multi-buy – Speler hebben de mogelijkheid om verschillende chipstapels te kopen in plaats van er slechts één te hebben
 2. Freeroll – Gratis toernooien die toch geldprijzen of toernooitickets uitdelen aan de winnaars
 3. Gegarandeerde Toernooien (GTD) – Er is een gegarandeerde prijzenpot, in tegenstelling tot een prijzenpot die gebaseerd is op het aantal deelnemers. Indien een € 2000 GTD met een buy-in van € 10 minder dan 200 spelers heeft, blijft de prijzenpot € 2000. Indien het aantal spelers meer dan 200 is, wordt de prijzenpot van het GTD-toernooi groter.
 4. Satellites – Kwalificatietoernooien waarbij de prijs een ticket voor een groter toernooi is. De prijs kan een ticket zijn voor zowel een online als een live toernooi.
 5. Bounty – Een toernooi dat spelers beloont voor het uitschakelen van andere spelers.

Wat Is Een 'Re-Buy'?

Een re-buy is een mogelijkheid om een nieuwe chipstapel aan te kopen wanneer een speler zijn oorspronkelijke chipstapel heeft verloren. Re-buys zijn niet in alle toernooien mogelijk. In de titel of de informatie van het toernooi wordt weergegeven of re-buys al dan niet mogelijk zijn. In een Freezout-toernooi bijvoorbeeld, krijgen de spelers slechts één keer chips, maar voor een speler die gewent is aan re-buys zal de dynamiek en de strategie van het spel volledig veranderen. Het is belangrijk om rekening te houden met het niveau van de blinds voordat u een re-buy aanschaft, want dat is ook een factor. Als een speler er bijvoorbeeld aan denkt om een re-buy van 2000 chips te doen en de blinds al 100/200 zijn, dan heeft de speler slechts 10 big blinds. Re-buys worden meestal toegelaten in het eerste uur van het toernooi.

Wat Is Een 'Add-On'?

Een add-on verschilt niet zo veel van een re-buy. Het verschil is dat een speler niet moet geëlimineerd zijn om een add-on te kunnen aankopen en dat een add-on enkel kan worden aangekocht net voor het uur afloopt waarin re-buys mogelijk zijn.

Wat Is Een Cashgame In Poker?

De regels van poker veranderen niet, of u nu een cashgame, een Sit-&-Go or een freezout-toernooi speelt. Eén van de voordelen van een cashgame is dat de speler aan een spel kan deelnemen en het spel kan verlaten wanneer hij maar wil. Als een speler winst aan het maken is en de tafel wil verlaten, dan is dat mogelijk in een cashgame. Nog een verschil is dat de blinds niet groter worden naarmate de tijd loopt, zoals in toernooien en Sit-&-Go's. Ze zijn onveranderlijk, maar de rake wordt anders bepaald.

Algemene Pokerterminologie

Shark

Een bijzonder goede en ervaren pokerspeler die spelpatronen kan herkennen, spelers heel goed kan lezen en de vaardigheid heeft om beginnersfouten uit te buiten.

Fish

Een 'fish' een beginnende pokerspeler die eenvoudig kan worden herkend aan een pokertafel door zijn speelstijl en tekort aan ervaring.

No Limit Poker

No limit is het aantal chips dat een speler mag inzetten in een enkele hand. Als een speler het maximale aantal chips inzet, dan is hij 'All-in'.

Pre-flop

Pre-flop is de inzethandelingen die zich voordoen voor de flop. Vandaar de naam. Spelers met een sterke pocketkaarten zullen andere spelers trachten te elimineren uit de hand door pre-flop te raisen en zo ook te kunnen bepalen of de andere spelers ook een sterke hand hebben.

Burn Card

Na elke inzetronde werpt de dealer de bovenste kaart van de stapel kaarten weg om valsspelen te voorkomen.

Bluffen

Als een speler bluft, dan doet hij alsof hij betere kaarten heeft dan in werkelijkheid om zijn tegenstanders te misleiden en de pot te stelen.

Op de button

Elke speler krijgt de kans om de hypothetische dealer te zijn. Wanneer een speler 'op de button' is, wil dat eenvoudigweg zeggen dat de speler in elke ronde als laatste zal handelen. Het belang van positie in poker is cruciaal, want strategieën en tactieken wijzigen in verschillende posities.

Split Pot

Wanneer twee of meerdere speler dezelfde hand hebben, wordt de pot gelijk onder hen verdeeld.

De Nuts

De nuts is een uitdrukking die wordt gebruikt wanneer een speler de best mogelijke hand heeft en niet kan worden verslaan met de combinatie van kaarten. Het is een fantastisch gevoel om de nuts te hebben want de speler heeft volledige controle en veiligheid, en hij kan met vertrouwen inzetten.

Pot Committed

Dat komt voor wanneer een speler veel chips heeft geïnvesteerd in de pot tijdens een bepaalde hand, en het gevoel heeft dat de investering te groot is om te folden, hoewel zijn hand mogelijk niet de beste is.

Moet Ik Elke Hand Spelen In Poker?

Veel vragen amateurs zich af  ‘Welke pokerhanden moet ik spelen? Het niet aan te raden en niet slim om elke hand te spelen. De hoofdreden hiervoor zijn statistieken en kansen. Het is onmogelijk dat elke hand winstgevend is wanneer men rekening houdt met alle mogelijke uitkomsten, in het bijzonder bij grotere tafels. Een goede strategie is om 80-90% van uw handen te folden en te leren van andere spelers, in plaats van te leren van kostbare fouten.

Wat Is Slowplayen In Poker?

Slowplayen is een sluwe en manipulatieve manier om een hand te spelen. Wanneer een speler een bijzonder sterke hand heeft, kan hij ervoor kiezen om de hand traag te spelen. De speler met de sterke hand zal mogelijk checken of enkel de inzetten van de tegenstanders callen om de indruk te wekken dat zijn hand niet zo sterk is. Deze strategie lokt tegenstanders in de val en kan veel geld opleveren, maar indien er incorrect geslowplayd wordt, krijgen de andere spelers de kans om zelf een sterke hand te krijgen of loopt de speler met sterke kaarten de kans mis om een grote pot op te bouwen.

Wat Is De Bubble?

Met de bubble bedoelt men de speler die uitgeschakeld wordt net voordat de prijzen worden uitgedeeld. Indien bijvoorbeeld 30 spelers een geldprijs winnen in een toernooi van 300 spelers, dan is de bubble de persoon die eindigde op de 31e plaats. Het is altijd slim om de plaatsen om de ranking in de gaten te houden, want dat kan de strategie doen veranderen in een meer passieve speelstijl, tot de bubble wordt uitgeschakeld. Het geeft ook de mogelijkheid aan spelers met veel chips om gebruik te maken van de situatie en druk te zetten om de passieve spelers die hun chips tijdens deze kwetsbare periode willen beschermen.

Wat Te Doen En Wat Niet Te Doen In Poker

Wat te doen

 • Wees hard en zelfverzekerd - Onzekerheid toont zwakheid en veroorzaakt twijfel in de hand
 • Blijf positief aan de tafel - Vriendelijk blijven en op een positieve manier spelers beantwoorden zorgt ervoor dat u een positief imago kunt behouden en dat u geen vijanden maakt.
 • Blijf kalm - Poker kan zenuwslopend zijn, maar het is van uiterste belang om nuchter te blijven en uw emoties te beheersen. Leer hoe u uw emoties in poker kunt beheersen en zo winst te maken
 • Houd altijd de basisbeginselen in gedachten.

Wat niet te doen

 • Praat niet te veel - Spelers die te veel praten aan de tafel kunnen kostbare informatie weggeven zonder er zich hier bewust van te zijn.
 • Laat anderen niet weten hoe goed u bent - Dit kan onopzettelijk worden gedaan door een opmerking te geven op een hand of anderen uw pokerervaring te laten weten.
 • Laat u niet uit uw concentratie halen - 80-90% van de kaarten folden kan ervoor zorgen dat spelers ongeduldig worden, maar de concentratie verliezen in poker is een beginnersfout.  Probeer in plaats van ongeduldig te zijn uw aandacht te richten op de strategie en tactiek van de andere spelers, om zo een beter inzicht en een competitief voordeel te krijgen.

Hoe Belangrijk Is Positie In Poker?

Positie is van essentieel belang in poker en verandert de dynamiek van de hand afhankelijk van in welke positie u zich bevindt. De sterkte van de hand hangt af van de positie waarin een speler zich bevindt.  Bijvoorbeeld een aas hebben als hoogste kaart uit positie (betekent eenvoudigweg dat u als eerste moet handelen), zal helemaal anders worden gespeeld dan wanneer een speler als laatste zou moeten handelen. Hoe meer spelers er na u moeten handelen, hoe kwetsbaarder u bent om chips te verliezen door spelers die na u raisen of re-raisen.

Gevaar Opmerken In Poker

Het is altijd belangrijk om geconcentreerd te blijven in poker en zich bewust te zijn van potentiële gevaren voor uw succes op lange termijn. Sommige gevaren houden het volgende in:

 • Raises en re-raises
 • Chipstapels - Spelers met een groot aantal chips moeten voorzichtig benaderd worden, want het is mogelijk dat van strategie veranderen en meer handen spelen, omdat ze genoeg chips hebben om deel te nemen aan de inzetrondes. Aan de andere kant zijn er dan de spelers met een kleine chipstapel die niet veel zullen nodig hebben om all-in te gaan, en dat kost ook een behoorlijk aantal chips om te callen.
 •  Over/under betting – Bij poker is het belangrijk dat u weet hoeveel chips er in de pot zitten voor elke hand. Plaats uw bets in proportie met de pot. Als er 500 chips in de pot zitten, dan is het heel raar wanneer een speler 2000 chips inzet, maar dat kan worden gedaan om een aantal redenen. Een ander gevaar is te weinig inzetten. Indien een speler pre-flop 200 inzet, 450 na de flop, 700 op de turn en slechts 50 inzet op de river, dan is het een teken van gevaar of onervarenheid.

Poker is een mooi spel. Het gaat hem niet alleen om de kaarten; u bespeelt de speler, leest de lichaamstaal, analyseert inzetpatronen, neemt risico's en neemt moeilijke beslissingen. Blijf de andere voor en lees ook de andere pokergidsen of bekijk de video over de basis van Texas hold‘em om alles nog eens te herhalen.

Speel nu poker