EK voetbal 2016 groepsanalyse — Groep F

Cristiano Ronaldo is zonder enige twijfel de superster in Groep F. De talisman van Portugal heeft de afgelopen jaren topscoordererrecords gebroken in Spanje en Europa, en het lijkt erop dat Frankrijk 2016 een prima toernooi voor hem kan worden.

Maar, geldt dat ook voor Portugal? Het land heeft de afgelopen jaren niet aan de verwachtingen kunnen voldoen en lijkt niet te zijn hersteld van het schokkende verlies tegen Griekenland in de finale van het EK 2004 in Lissabon.

Ze nemen het in groep F op tegen het opgeleefde IJsland, Oostenrijk en Hongarije, in een van de lastigst te voorspellen poules in de groepsfase.

Laten we dus eens kijken wie zich zouden moeten kwalificeren in groep F, en wie er beter thuis hadden kunnen blijven...

Portugal: Kanshebbers om het EK voetbal 2016 te winnen

pb euro 2016 group f por

Geschiedenis:

4 juli 2004 had de mooiste dag in de Portugese sportgeschiedenis moeten worden. Het land dat het zo vaak net niet had gehaald op het Europese podium kreeg eindelijk de kans om te bewijzen dat elke twijfel onterecht was. Ze waren in de finale van het EK 2004 zwaar favoriet tegen Griekenland, waarvan niemand had verwacht dat ze zo ver zouden komen.

De Portugese ploeg zat boordevol schitterende talenten, waarvan Luis Figo, Deco, Ricardo Carvalho en een jonge Ronaldo in de finale allemaal in de basis begonnen. Ze verloren echter dankzij een kopbal van Angelos Charisteas in de 57e minuut, in misschien wel de grootste verrassing in de Europese voetbalgeschiedenis.

Het blijft voor Portugal de enige finaleplaats, na driemaal te zijn uitgeschakeld in de halve finale van het Europees Kampioenschap. Misschien gaat het dit jaar beter voor ze.

Sterspeler:

Cristiano Ronaldo scoorde 25 doelpunten in de tweede helft van 2015.  Hij is nu 31 jaar oud, maar vertoont geen tekenen van zwakte. De voormalige Manchester United-spits, die nu op doelpunten jaagt bij Real Madrid, hunkert naar een internationale titel voor Portugal.

Als 19-jarige verliet hij het veld van Lissabon na de finale van 2004 in tranen, en de meeste grote toernooien eindigden voor hem op dezelfde manier. Dit jaar is het voor Unibet-gokkers geen slecht idee om voor deze sterspeler te gaan. Vanwege zijn geweldige vorm kunnen ze inzetten op Ronaldo als topscorer.

Ronaldo is recordhouder met de meeste EK-doelpunten (26) als de kwalificatierondes worden meegeteld, en was met drie treffers mede-topscorer van het EK van 2012.

Route naar het EK voetbal 2016:

Portugal had deze zomer een bijna perfecte kwalificatieroute naar het toernooi, met negen keer winst en 1 verliespartij. Hun enige nederlaag was een verrassende 0-1 thuis tegen Albanië, dat waarschijnlijk het meest verrassende land was dat zich wist te kwalificeren voor dit kampioenschap.

Ronaldo eindigde uiteraard als topscorer in kwalificatiegroep I, met vijf doelpunten. João Moutinho scoorde er twee en er waren losse doelpunten voor Ricardo Carvalho, Fábio Coentrão, Nani en Miguel Veloso.

Quotering:

Portugal bereikte de halve finale van het EK 2012 en is een goed team om als outsider op in te zetten om dit jaar de finale te halen. Ze moeten hun groep relatief gemakkelijk winnen en dat betekent dat ze het bij de de laatste 16 moeten opnemen tegen de nummer twee van Groep E.

Dat zou een confrontatie kunnen betekenen met België of Italië, wat niet bepaald gemakkelijk is. Slagen ze er echter in om dat obstakel te overkomen, dan maakt Portugal een goede kans om ver te komen.

IJsland: Kracht en vastberadenheid leiden tot EK voetbal 2016

pb euro 2016 group f ice

Geschiedenis:

Dit zal IJslands eerste deelname worden aan een groot toernooi in 58 jaar, sinds hun debuut in 1958 toen ze zich probeerden te kwalificeren voor het WK in Zweden. IJsland heeft duidelijk geprofiteerd van de uitbreiding van het EK naar 24 landen dit jaar - hoewel ze zich in hun groep automatisch wisten te kwalificeren.

Om IJslands prestatie om het EK van deze zomer te bereiken in perspectief te plaatsen: het land dat ze meer dan enig ander land hebben verslagen is Faeröer (23 overwinningen uit 25 wedstrijden), gevolgd door Malta (10 uit 14) en Noorwegen (7 uit 32). De beste prestatie van IJsland tegen een EK 2016-deelnemer is één keer winst, twee keer gelijk en zesmaal verlies tegen titelverdediger Spanje.

Sterspeler:

Swansea City's Gylfi Sigurdsson is de talisman van het IJslandse team, dat eerder op Eidur Gudjohnsen vertrouwde om het net te vinden. De 26-jarige Sigurdsson is in de bloei van zijn leven en was de afgelopen seizoenen in goede vorm in het IJslandse team.

Zijn inspanningen voor Swansea hebben echter veel te wensen overgelaten. Na een fantastisch seizoen 2014/15 is Sigurdsson pas onlangs weer in vorm geraakt. De doelpunten van de middenvelder kunnen Swansea behoeden voor degradatie uit de Premier League en hij won vijf cruciale punten voor de club met doelpunten in drie wedstrijden tussen januari en februari.

Route naar het EK voetbal 2016:

Sigurdsson droeg qua doelpunten het meeste bij aan IJslands verrassende EK-kwalificatie door met zes overwinningen als tweede te eindigen in hun poule, voor automatische plaatsing voor Frankrijk deze zomer.

De middenvelder scoorde zes van de 17 IJslandse doelpunten, waarmee ze Turkije (3-0), Nederland (2-0) en Tsjechië (2-1) verrasten, voor een vroege voorsprong in de groep. En het lukte! Want ondanks het feit dat ze geen enkele van hun laatste drie groepswedstrijden wisten te winnen, had IJsland in de eerdere ronden genoeg gedaan om een verrassende kwalificatie zeker te stellen.

Quotering:

Het ligt voor de hand om in te zetten op IJsland om als laatste te eindigen in Groep F. Hongarije is echter favoriet om er uit te vliegen bij het EK voetbal 2016 en IJsland zal er als dappere underdog alles aan doen om zich verder te vechten.

Vier punten uit hun wedstrijden tegen Hongarije en Oostenrijk moeten genoeg zijn om door te dringen tot de laatste 16. Ze zijn favoriet om Hongarije te verslaan en met een gelijkspel zouden ze een essentieel punt pikken tegen de Oostenrijkers.

Oostenrijk: 3.25 om Portugal te verslaan

pb euro 2016 group f aus

Geschiedenis:

Oostenrijk kwalificeerde zich als mede-organisator voor het EK van 2008, maar kwam met een gelijkspel en twee nederlagen niet door de moeilijke groepsfase. Ze verloren met 1-0 van Kroatië in hun openingswedstrijd in Wenen, hun EK-debuut, en konden na een 1-1 gelijkspel tegen Polen in de volgende wedstrijd niet winnen van Duitsland, dat moeizaam won met 1-0.

De Oostenrijkse WK-historie ziet er veel beter uit. Ze eindigden in 1954 als derde in Zwitserland en kwalificeerden zich sindsdien voor vijf WK's. Hun laatste deelname leidde tot uitschakeling in de groepsfase in Frankrijk 1998, met slechts twee punten.

Sterspeler:

In tegenstelling tot Rusland en Zweden vertrouwde Oostenrijk niet op één talisman om hen door de kwalificatie te leiden. Marc Janko was met zeven doelpunten topscorer, maar David Alaba (4), Marko Arnautovic (3) en Martin Harnik (3) droegen allemaal hun goals bij.

De 26-jarige Arnautovic heeft veel indruk gemaakt sinds hij in 2013 naar Premier League-club Stoke City ging, en zijn snelheid en vermogen om uit het niets een pass te geven is cruciaal voor het Oostenrijkse spel.

Maar het is Bayern München-speler Alaba die de afgelopen jaren echt op de voorgrond is getreden en hij wordt getipt voor een dure transfer als hij zich in de kijker weet te spelen tijdens het EK voetbal 2016.

Route naar het EK voetbal 2016:

Als IJsland zich al verrassend kwalificeerde voor het EK voetbal 2016, dan verdient de eerste plaats van de Oostenrijkers in kwalificatiegroep G zeker een applausje. De Oostenrijkers eindigden ongeslagen (9 keer winst, 1 gelijkspel) in hun EK-groep met daarin ook Rusland en Zweden.

Het enige smetje was een 1-1 resultaat tegen de Zweden en ze eindigden met acht punten voorsprong op de nummer twee, Rusland. Alleen Engeland (10 keer winst) deed het beter in de kwalificatiefase.

Quotering:

De groepsfase kan op één van twee manieren eindigen voor Oostenrijk. Ze kunnen door de zenuwen vanwege hun eerste deelname aan een groot toernooi sinds 1998 flink afgaan en op de laatste plaats eindigen. Daarop hebben ze een grote kans.

Of ze verslaan Portugal in hun tweede groepswedstrijd en doen een echte poging om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Veel zal afhangen van de manier waarop Alaba het middenveld en de verdediging leidt tegen Ronaldo en co.

Hongarije: Favorieten voor uitschakeling in de groepsfase

pb euro 2016 group f hun

Geschiedenis:

Net als Oostenrijk heeft Hongarije een rijke geschiedenis op het WK en kan het zelfs bogen op een aantal deelnames aan EK's. Maar dat is wel in een heel ver verleden. De WK-finalisten van 1938 en 1954 hebben 30 jaar niet op een groot toernooi gespeeld.

Tijdens hun laatste optreden op het internationale toneel werden ze in de groepsfase uitgeschakeld in Mexico 1986. Ze hebben echter wel tweemaal in de halve finales van het EK gestaan (1964 en 1972), wat beter is dan veel andere deelnemende landen kunnen zeggen deze zomer.

Sterspeler:

De 29-jarige middenvelder en aanvoerder Balázs Dzsudzsák, heeft 75 interlands gespeeld voor Hongarije, dat qua leeftijdsopbouw op zijn hoogtepunt naar het EK voetbal 2016 gaat. Bursaspor-speler Dzsudzsák maakte zijn internationale debuut in 2007 en scoorde een jaar later zijn eerste van 17 doelpunten voor zijn land.

Dzsudzsák scoort niet heel regelmatig, maar hij geeft wel het goede voorbeeld. De aanvallers Tamas Priskin en Adam Szalai raken al aardig gewend aan de assists van de ervaren vleugelspeler. Voormalige Fulham-ster Zoltan Gera zal in Frankrijk 37 zijn, en is een andere speler om op te letten - als hij de selectie haalt.

Route naar het EK voetbal 2016:

Negen spelers deelden de 11 doelpunten die Hongarije maakte in hun EK voetbal 2016 kwalificatiegroep, wat ze een playoff-plek opleverde tegen Noorwegen. Dankzij Laszlo Kleinheislers doelpunt in de 26e minuut konden de Hongaren een 1-0 resultaat mee naar huis nemen na de eerste wedstrijd in Oslo.

Vervolgens maakten ze de klus af in Boedapest. Priskin scoorde een vroege treffer, voordat de Noor Markus Henriksen zijn eigen keeper passeerde. De AZ-middenvelder scoorde hierna nogmaals aan de andere kant, maar het was te laat: Hongarije won over twee wedstrijden met 3-1.

Quotering:

Net als Oostenrijk ontbreekt het Hongarije aan een echte afmaker. In tegenstelling tot bij hun buren slaagden ze er de afgelopen jaren echter niet in om vaak te scoren. Daarom zouden we wel eens alle drie hun wedstrijden kunnen verliezen, zonder zelf te scoren.

Hongarije is favoriet om als laatste te eindigen in Groep F en, als u overweegt een EK voetbal 2016 combinatie-inzet te plaatsen, denk dan eens aan een inzet op verlies van Hongarije tegen Oostenrijk in hun openingswedstrijd.

Inzetten op het EK voetbal 2016