EK voetbal 2016 groepsanalyse — Groep E

De Groep des Doods. Elk toernooi heeft er een. En helaas voor België, Italië, Ierland en Zweden, is groep E de groep des doods bij het EK voetbal 2016.

Het lijkt bijna onmogelijk om te voorspellen wie bovenaan zal eindigen en wie er in deze groep uitvliegt. Italië heeft de geschiedenis aan zijn kant; België was onlangs 's werelds hoogst geplaatste team; Ierland gaat deze zomer proberen de vergane glorie te herstellen; Zweden heeft iets te bewijzen.

Eén ding is zeker - experts op het gebied van tips voor voetbalweddenschappen zullen deze groep nauw volgen. Er kan deze zomer in Frankrijk van alles gebeuren in de Groep des Doods.

Laten we dus eens kijken wie zich zouden moeten kwalificeren in groep E en wie er beter thuis hadden kunnen blijven...

Italië: Grote kans om het EK voetbal 2016 te winnen

pb euro 2016 group a ita

Geschiedenis:

De Italianen hebben, vergeleken met hun WK-optredens, teleurstellend gepresteerd tijdens de Europese Kampioenschappen.  Ze wonnen in 1968 het in eigen land gehouden EK, en verloren verder de finales van 2000 en 2012. En toch heeft dit land vier WK-overwinningen op zijn naam staan. Het is een raadsel waarom ze niet vaker succes hebben op Europees niveau, terwijl wereldheerschappij ze juist zo makkelijk af lijkt te gaan.

Sterspeler:

Ons voetbalhart zegt dat Mario Balotelli opnieuw een grote speler zal zijn, maar het zou ook zo maar kunnen dat hij zelfs niet wordt opgenomen in de ploeg van Antonio Conte. Superster Andrea Pirlo blijft de spil van het Italiaanse middenveld, 14 jaar nadat hij zijn internationale debuut maakte. De 36-jarige Pirlo zet na dit toernooi mogelijk een punt achter zijn interlandcarrière, maar hij blijft nu nog net zo invloedrijk als altijd. Hij kan uitgroeien tot de gever van de meeste assists, iets waarvoor hij nu al hoog staat aangeschreven.

Route naar EK 2016:

Italië eindigde als eerste in hun EK-kwalificatiegroep, zonder een wedstrijd te verliezen. Twee gelijke spelen tegen Kroatië en een gelijkspel tegen Bulgarije maakten een eind aan de hoop op een perfecte score op weg naar Frankrijk deze zomer - maar daar zal hoofdcoach Conte zich niet druk over maken.

Wel een punt van zorg is het in de voorste linie ontbreken van een aanjager die dit toernooi garant staat voor doelpunten. Graziano Pelle was met drie doelpunten topscorer in de kwalificatie. In totaal maakten 10 spelers de 16 Italiaanse goals in Groep H en gokkers zullen er dus voor terugdeinzen om in te zetten op een Italiaan als topscorer bij het EK voetbal 2016.

Quotering:

Italië ontmoet België in hun eerste wedstrijd in Saint-Denis. Ze verloren met 3-1 toen deze teams elkaar in november 2015 vriendschappelijk ontmoetten, en werden volledig weggespeeld door een team met meer tempo en aanvallende verve. België is favoriet om Italië te verslaan, en ook het plaatsen van een inzet op een gelijkspel is zeer lucratief. Eenvoudig gezegd is dit een wedstrijd waarin beide teams zich geen gelijkspel kunnen veroorloven.

België: Hun sterkste ploeg uit de geschiedenis

pb euro 2016 group e bel

Geschiedenis:

België is ogenschijnlijk de nieuwe topper in het internationale voetbal. Ze waren voordat ze door Duitsland werden verdreven even de nummer 1 van de wereld, en eindigden als eerste in hun kwalificatiegroep voor dit toernooi. Historisch gezien hebben ze een EK-verleden, met een derde plaats in 1972 en acht jaar later verliezend finalist.

In de afgelopen jaren waren de internationale optredens van België echter desastreus. Dit is hun eerste Europees Kampioenschap in 16 jaar, terwijl 2014 hun eerste WK-optreden was sinds 2002. Er wordt veel verwacht van België en de Groep des Doods zal ze gaan testen.

Sterspeler:

Eden Hazard wordt algemeen beschouwd als een van de beste voetballers ter wereld. Dit seizoen was hij bij Chelsea echter verschrikkelijk uit vorm. De middenvelder wist in de eerste helft van het Engelse seizoen niet te scoren voor zijn club. En op internationaal niveau wordt Hazard overschaduwd door Kevin de Bruyne. Een 

knieblessure kan ervoor zorgen dat De Bruyne niet meedoet aan het toernooi - of op zijn minst zijn voorbereiding in de weg zitten - wat betekent dat er meer verantwoordelijkheid zal rusten op de schouders van Hazard om het team naar succes te leiden.

Route naar EK 2016:

België maakte indruk in de kwalificatie. Het team eindigde net voor Wales, met Gareth Bale en Aaron Ramsey in de ploeg, en pakte de eerste plaats in Groep B. Ze verloren slechts één keer - met 1-0 van Wales - en haalden vier punten uit de uitwedstrijden tegen Israël en Bosnië & Herzegovina, een bewijs van hun kracht. Een probleem is echter dat slechts vier van de 24 doelpunten werden gescoord door aanvallers. België speelt graag hun versie van totaalvoetbal, maar heeft een spits nodig waarop ze kunnen vertrouwen.

Quotering:

Tipgevers zullen u vertellen dat België, alleen al op basis van hun individuele talenten, deze zomer de halve finale moet halen. Ervan uitgaande dat ze als tweede eindigen in groep E, dan zullen ze waarschijnlijk geconfronteerd worden met de winnaars van groep F, wat Portugal kan zijn. Kan België het Portugese team aan dat instinctief wordt geleid door Cristiano Ronaldo? Het kan een interessante confrontatie worden en het kan lonen om in te zetten op uitschakeling van België vóór de kwartfinales.

Ierland: De favorieten om onderaan te eindigen in Groep E

pb euro 2016 group e roi

Geschiedenis:

De Ieren hebben gouden herinneringen aan het WK van 1990, toen ze de kwartfinales bereikten in Italië. In de VS kwamen ze vier jaar later tot de laatste 16 en in het WK van 2002 vlogen ze er in diezelfde ronde uit. Ieren zijn meesters van de groepsfase.

Nou ja, een beetje... Hun deelnames aan Europese Kampioenschappen waren vergeleken met hun WK's teleurstellen. Dit is pas de derde keer dat ze zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2012 zaten ze in de groep des doods en verloren ze al hun wedstrijden. In 1988 vlogen ze eruit met een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag.

Sterspeler:

Robbie Keane, die wereldwijd doorbrak tijdens het WK 2002, blijft de beste aanvaller van Ierland. De 35-jarige moet het tegenwoordig meer van zijn ervaring hebben dan van zijn snelheid, waar hij vele jaren op kon vertrouwen, en heeft zijn spel daaraan aangepast. Met vijf doelpunten was Keane topscorer van Ierland tijdens de kwalificatie. Hij, Shane Long en Jonathan Walters moeten hun kansen in groep E grijpen om Ierland een kans te geven om door te gaan.

Route naar EK 2016:

Keane, Long en Walters scoorden samen 11 van de 19 Ierse doelpunten. Het team eindigde als derde achter Polen en Duitsland in kwalificatiegroep D. Een 1-1 gelijkspel in Duitsland in het begin van de kwalificatie gaf de Ieren hoop op automatische kwalificatie, maar die droom werd wreed verstoord op de laatste speeldag, met een 2-1 nederlaag in Warschau.

Ierland nam het in de playoffs van de kwalificatie op tegen Bosnië en Herzegovina, en na een nerveus 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd in Zenica, wonnen de Ieren de return met 2-0 dankzij twee treffers van Walters en plaatsten zich zo voor Frankrijk 2016.

Quotering:

Ierland stelde teleur tijdens het EK van 2012 en eindigde onderaan in hun groep. Ze zijn favoriet om opnieuw als laatste te eindigen. Maar er is hoop voor optimistische fans die op het team willen inzetten. Ierland neemt het in Saint-Denis eerst op tegen Zweden en heeft in eerdere confrontaties twee keer gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en 1 keer verloren tegen dit team. Een nieuwe overwinning heeft een zeer goede quotering.

Zweden: het laatste EK voor dé superster?

pb euro 2016 group a swe

Geschiedenis:

Zweden heeft een haat-liefde verhouding met hetEK. Na verlies in de halve finale in het door hen zelf georganiseerde EK van 1992 zijn ze er nooit meer in geslaagd ook maar in de buurt te komen van die prestatie. Uitschakelingen in de groepsfase in 2000, 2008 en 2012 werden onderbroken door een kwartfinale plek in Portugal 2004, waarin ze na strafschoppen verloren van Nederland.

De Zweden wonnen sinds 2000 drie keer, speelden 3 keer gelijk en verloren zesmaal in de groepsfase.

Sterspeler:

Tout le monde sait qui est la star suédoise et il est évident que la Suède tournera autour de lui. Il est le point central de toutes les attaques et la clé de leurs espoirs pour sortir de leur poule.

Il a inscrit 8 des 15 buts de la Suède lors des qualifications et a par la suite mis 3 des 4 buts lors de leur victoire face au Danemark (4-3 au total). Il est en bonne position pour finir meilleur buteur de la compétition.

En route pour l’Euro 2016 :

La Suède a dû faire face à un tour de barrage des éliminatoires stressant après avoir terminé 3ème de leur groupe. Ils n’ont perdu que deux matchs de poule mais ont fait un match nul de plus que la Russie qui est arrivée 2ème. La Suède a gagné 2-1 le match aller des éliminatoires à Solna. L’atout majeur du Paris SG a ensuite mis un doublé pour le match retour à Copenhague, ce qui a permis à la Suède de se qualifier.

Il y a actuellement 2 joueurs qui ont de vraies chances de battre le record de Platini cet été : l’attaquant suédois et le portugais Cristiano Ronaldo.

Les deux joueurs ont inscrit 6 buts lors des éditions 2004, 2008 et 2012. Le Suédois (11 buts) a été le deuxième meilleur buteur durant les éliminatoires de l’Euro 2016 alors que Ronaldo en a inscrit 5.

Quotering:

Het is lastig te zien hoe Zweden iets gaat overhouden aan hun wedstrijden tegen Italië en België. Ze moeten dus winnen van Ierland en hebben daarvoor een 2.50 quotering. Drie punten zijn mogelijk echter niet voldoende om door te gaan als een van de beste als derde geëindigde teams, zodat een inzet op uitschakeling van Zweden in de groepsfase een goede kans maakt.

Inzetten op EK voetbal 2016