EK voetbal 2016 groepsanalyse: Groep C

Wereldkampioen Duitsland leidt het veld in groep C, waarin manager Joachim Löw Frankrijk en Spanje wil navolgen door zowel de WK- als EK-titel in bezit te hebben.

Duitsland ziet zich geconfronteerd met Polen, Oekraïne en Noord-Ierland in een van de meest interessante groepen van het EK van deze zomer.

Polen en Oekraïne waren mede-organisatoren van het vorige toernooi en hun onderlinge ontmoeting in de laatste ronde van de groepsfase kan wel eens bepalend zijn voor wie doorgaat naar de volgende ronde.

Noord-Ierland hoopt tegen de quoteringen in te gaan in hun eerste grote toernooi sinds 1986.

Laten we dus eens kijken wie zich zouden moeten kwalificeren in groep C, en wie er beter thuis hadden kunnen blijven...

Duitsland: Kan Duitsland het EK voor de vierde maal winnen?

pb euro-2016 group c ger

Geschiedenis:

Drievoudig winnaar Duitsland gaan deze Europese Kampioenschappen beslist in als het beste team ter wereld.  Ze domineerden hun kwalificatiegroep, na hun winst op het WK van 2014. Sommige deskundigen dachten dat de Duitse spelers hun drang om te winnen enigszins zouden verliezen na de winst in Brazilië, maar manager Löw heeft ervoor gezorgd dat Die Mannschaft  geen moment heeft gewankeld.

Duitsland won het EK voor het eerst in 1972 - de eerste keer dat ze meededen aan de competitie - en pakten de beker nogmaals in 1980 en 1996. Verschrikkelijke optredens in 2000 en 2004 leidden tot een nationale wijziging in de aanpak van de ontwikkeling van het Duitse voetbal, en het land wordt nu beloond voor de destijds ondernomen acties.

Sterspeler:

Het is lastig om één man te kiezen uit de sterren die Löw tot zijn beschikking heeft, maar Thomas Müller is met 31 doelpunten in 68 interlands moeilijk te negeren. De sterspeler van Bayern München debuteerde pas in 2010 op het internationale podium, maar wordt algemeen beschouwd als een van de beste middenvelders ter wereld. De 26-jarige stevent af op een vijfde Bundesliga-titel met Bayern, heeft een medaille voor het winnen van de Champions League en won het FIFA WK voor clubteams.

Hij zal naar verwachting Bastian Schweinsteiger opvolgen als de nieuwe aanvoerder van Duitsland, zodra de speler van Manchester United met pensioen gaat. De kans is groot dat hij deze zomer eindigt als topscorer.

Route naar EK 2016:

Duitsland kwam Polen, hun rivalen in Groep C, ook al tegen in de kwalificatie - en ze wisten de Polen maar net van zich af te houden voor de eerste plaats. Nederlagen tegen Polen en Schotland, plus een 1-1 gelijkspel tegen Ierland, leken roet in het eten te gooien voor Duitsland in de strijd om de eerste plaats.

Maar ze hielden hun zenuwen in bedwang en wonnen hun laatste wedstrijd met 2-1 tegen Georgië, waarmee ze zich verzekerden van plaatsing voor het EK 2016.

Quotering:

U denkt misschien dat Duitsland niet meer zo hongerig is, maar ze zijn favorieten om op zijn minst de finale te halen in het Stade de France. Hierop inzetten is slim, maar er zijn betere quoteringen te vinden. Arsenal-speler Mesut Özil zal altijd favoriet zijn om te eindigen met de meeste assists tijdens het EK voetbal 2016.  Hij zorgt bijna om de week voor een doelpunt in de Premier League en maakt een hele goede kans om deze zomer te imponeren.

Polen: Klaar om indruk te maken tijdens het EK voetbal 2016

pb euro-2016 group c pol

Geschiedenis:

Polen was mede-organisator van het EK van 2012, maar slaagde er niet in om door de groepsfase te komen. In feite drongen ze tijdens hun beide EK-deelnames (in 2008 en 2012) nooit door tot de knock-out fase.

De Poolse WK-geschiedenis ziet er veel beter uit. Ze werden derde in 1974 en 1982, maar hun recente resultaten in het WK waren een stuk slechter. Ze wisten zich niet te kwalificeren voor de laatste twee WK's en kunnen het lastig krijgen om Rusland 2018 te halen.

Sterspeler:

Robert Lewandowski is de motor van dit team en alles gaat via hem. De aanvaller was dit seizoen in topvorm bij Bayern München en hopelijk kan hij dit vasthouden tijdens het EK voetbal 2016.

Lewandowski scoorde maar liefst 13 doelpunten tijdens de EK-kwalificatie, vier meer dan de nummer twee op de topscorerslijst in Groep D, Thomas Müller. De 27-jarige scoorde slechts één keer tijdens het EK van 2012 en er wordt deze zomer meer van hem verwacht. Hij heeft een goede quotering op het winnen van de gouden schoen bij inzetten op het EK voetbal 2016. 

Route naar EK 2016:

Polen maakte het Duitsland lastig in de strijd om de eerste plaats in kwalificatiegroep D, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Ze eindigden drie punten boven Ierland dankzij een 2-1 thuisoverwinning in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatieronde. Lewandowski scoorde uiteraard de winnende treffer en hij zal van cruciaal belang zijn om zijn team deze zomer ver te laten komen.

Arkadiusz Milik en Kamil Grosicki maakten echter ook indruk tijdens de kwalificatie en zij kunnen een sleutelrol spelen als het gaat om plaatsing voor de volgende ronde. De twee aanvallers houden van vloeiende combinaties en hadden tijdens de kwalificatie een goede klik met Lewandowski.

Quotering:

Polen moet in deze groep eigenlijk weinig problemen hebben om als tweede te eindigen. Ze zijn het team in vorm nu het toernooi bijna begint en zullen naar verwachting zowel Noord-Ierland als Oekraïne verslaan. Sterker nog, ze hebben geweldige kansen om Oekraïne te verslaan in de laatste wedstrijd van de groepsfase - een slimme inzet.

Oekraïne: Geconfronteerd met zeer zware concurrentie

pb euro-2016 group c ukr

Geschiedenis:

Oekraïne organiseerde het EK 2012 samen met Polen en het verging hen niet beter dan hun buren. Ze eindigden als derde in groep D, achter Engeland en Frankrijk. Een 2-1 overwinning op Zweden gaf hen hoop, maar een 1-0 verlies tegen Engeland maakte een eind aan de droom om de kwartfinales te halen.

Sterspeler:

Andriy Yarmolenko  is de spil op het middenveld voor Oekraïne. Hij vormt de verbinding tussen verdediging en aanval en scoorde vier doelpunten tijdens de EK 2016-kwalificatie. De Dynamo Kiev-ster vindt gaatjes die weinig andere spelers zien, maar leest ook het defensieve spel goed. Zijn prestaties in Frankrijk zullen de sleutel zijn voor Oekraïne en hij heeft ongelooflijke kansen om bovenaan te eindigen op de assists-ranglijst van het toernooi - een enorme prijs, maar hij zal deel uitmaken van elke actie van Oekraïne.

Route naar EK 2016:

Oekraïne zat tijdens de loting voor de EK-kwalificatie in pot 2, maar slaagde er niet om de verwachtingen waar te maken. Ze verloren thuis verrassend met 1-0 van Slowakije in de openingsronde van de kwalificatie en eindigden precies die drie punten achter hun overweldigers. Oekraïne eindigde daarom als derde in hun groep en moest zich kwalificeren via een playoff-ronde.

Ze versloegen Slovenië met 2-0 in de thuiswedstrijd en hielden de tegenstander in Maribor op een 1-1 gelijkspel, om zeker te zijn van deelname in Frankrijk deze zomer.

Quotering:

Van Oekraïne wordt deze zomer weinig verwacht. Als ze, zoals verwacht, als derde eindigen in groep C, kunnen ze de winnaars treffen van Groep B of Groep A, waarschijnlijk Frankrijk of Engeland. Kan Oekraïne de kwartfinales halen

Noord-Ierland: Vechten voor de tweede plaats

pb euro 2016 group c nir

Geschiedenis:

Hoop zorgde dat Noord-Ierland zich voor het eerst in 30 jaar plaatste voor een groot kampioenschap, en diezelfde hoop zal ook hun brandstof zijn om deze zomer Europa te shockeren. Dit is de eerste deelname van Noord-Ierland aan de Europese Kampioenschappen, maar ze hebben wel een WK-historie. In 1958 verloren ze in de kwartfinales met 4-0 van Frankrijk, ze haalden de tweede ronde in 1982 en vlogen er in 1986 uit in de groepsfase.

Sterspeler:

Kyle Lafferty scoorde zeven doelpunten in de EK 2016-kwalificatie, maar er is een probleem. Aan het einde van de transferperiode had de spits net zo vaak gespeeld voor Noord-Ierland als dit seizoen voor zijn clubteam Norwich. Er waren geruchten over een overstap naar Leeds United tijdens de januari-transferperiode, in de hoop dat hij genoeg wedstrijden zou spelen in de aanloop naar het EK 2016.

Als Lafferty in de tweede helft van het seizoen niet wordt uitgeleend, zal de Noord-Ierse sterspeler in de competitie een jaar lang nauwelijks een bal hebben aangeraakt in de aanloop naar Frankrijk. Dat is een punt van zorg, zelfs als dat betekent dat hij nog helemaal fris begint.

Quotering:

Optimisten kunnen iets inzetten op Noord-Ierland als winnaar van Groep C. Het zou echter slimmer zijn om te onderzoeken hoeveel punten ze in deze groep kunnen halen en daarop in te zetten. Een inzet op nul punten voor Noord-Ierland is verleidelijk - maar als de kwalificatie ons iets geleerd heeft, is het dat Noord-Ierland klaar is om de strijd aan te gaan met de grote teams. 

Inzetten op EK voetbal 2016