EK voetbal 2016 groepsanalyse: Groep B

Engeland plaatste zich voor het EK voetbal 2016 als enige land dat alle groepswedstrijden wist te winnen.

De drie leeuwen scoorden een perfecte 10 door Zwitserland, Slovenië en de andere landen in hun EK-kwalificatiegroep opzij te zetten om deze zomer een prima uitgangspositie te veroveren in Frankrijk.

Kunnen de mannen van Roy Hodgson hun harde werk omzetten in eeuwige glorie? Of zal Engeland weer teleurstellen in een groep met Rusland, Wales en Slowakije?

Laten we eens kijken wie zich zouden moeten kwalificeren in groep B van het EK voetbal 2016, en wie er beter thuis hadden kunnen blijven...

Engeland: Kunnen ze tot het einde meedoen?

pb euro 2016 group b eng

Geschiedenis:

Engeland is het enige team dat aan 10 EK's heeft deelgenomen zonder er eentje te winnen. Hun beste resultaat was een nederlaag in de halve finale, tegen de uiteindelijke winnaars Duitsland, tijdens het door hen georganiseerde EK 1996.

Ook werden ze derde in 1968 toen slechts vier teams meededen: zijzelf, Italië, Joegoslavië en de Sovjet-Unie. Sinds 1996 zijn ze tweemaal via strafschoppen uitgeschakeld in de kwartfinale, wisten ze de groepsfase niet door te komen in 2000 en zich niet eens te kwalificeren in 2008.

Sterspeler:

Wayne Rooney is al tien jaar een vaste waarde in het team van Engeland, maar de aanvoerder van de 'drie leeuwen' start niet gegarandeerd in de basis elf van Roy Hodgson. Rooney scoorde zeven goals tijdens de kwalificatie, maar dit seizoen hebben Harry Kane en Jamie Vardy erg veel indruk gemaakt in de Premier League.

Route naar EK 2016:

Engelands perfecte 10 ziet er geweldig uit in de geschiedenisboeken, maar fans die op hen willen inzetten tijdens het EK 2016 adviseren we om deze zomer de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Engeland heeft wel vaker teleurgesteld. Ze waren ongeslagen in de kwalificatie voor het WK 2010 en moesten het toernooi in Zuid-Afrika vervolgens op vernederende wijze verlaten. Ook voor het WK 2014 eindigden ze bovenaan in hun kwalificatiegroep, maar sloegen daarna een modderfiguur in Brazilië.

Ze scoorden deze keer 31 doelpunten tijdens de kwalificatie (20 als je de 11 in de dubbele ontmoeting tegen San Marino buiten beschouwing laat) en Engeland ziet er comfortabeler uit nu hun onder-21-spelers hun opwachting maken in het team.

Quotering:

Engeland is favoriet voor de toppositie in groep B, maar heeft nog wel een klusje te klaren. Ze treffen met Rusland een onbekende tegenstander en moeten het opnemen tegen een geïnspireerd Wales, dat hun Engelse rivalen graag wil verslaan. Inzetten op een score van vijf punten (twee gelijke spelen en een overwinning) is misschien wel een betere keus.

Wales: Wil indruk maken tijdens het EK voetbal 2016

pb euro 2016 group b wal

Geschiedenis:                              

Wales moest er 58 jaar op wachten om zich te kwalificeren voor een belangrijk kampioenschap, door achter België tweede te worden in kwalificatiegroep B. Ze hebben nog nooit op het EK gespeeld, maar haalden wel het WK van 1958, waar ze als tweede eindigden in groep 3, maar vervolgens in de kwartfinale verloren van de latere winnaars, Brazilië.

Sterspeler:

Real Madrids recordaankoop Gareth Bale is het hart van de ploeg van Wales. Alles gaat via Bale, en terecht. De voormalige speler van Southampton en Tottenham is een tovenaar met de bal en razendsnel. Hij scoorde zeven van de 11 doelpunten van Wales in de kwalificatie en heeft een goede kans om als topscorer te eindigen in Frankrijk.

Route naar EK 2016:

Bale was niet de enige die indruk maakte bij Wales tijdens hun EK-kwalificatiewedstrijden. Arsenal-ster Aaron Ramsey maakte twee cruciale goals, terwijl Swansea's centrale verdediger Ashley Williams alles is wat een internationale aanvoerder moet zijn.

Wales eindigde met vier punten voorsprong op Bosnië en Herzegovina om automatisch door te gaan naar het EK voetbal 2016. Hun enige nederlaag was een 3-0 in Israël en dat bleek ze voldoende wakker te hebben geschud om België met 1-0 te verslaan op een gedenkwaardige avond in Cardiff.

Quotering:

Volgens de quoteringen voor het EK 2016 maakt Wales net zoveel kans om eruit te vliegen in de groepsfase als dat ze de laatste 16 bereiken. Ze zullen waarschijnlijk concurreren met Rusland voor de tweede plaats in groep B, maar hebben een resultaat nodig tegen Slowakije om hun campagne positief te starten. Voor de pessimisten onder ons heeft Wales een lucratieve quotering om helemaal onderaan te eindigen in de groep.

Rusland: Vechten voor een nieuwe Europese titel

pb euro 2016 group b rus

Geschiedenis:

Rusland won het EK van 1960, toen nog als Sovjet-Unie. In het door Frankrijk georganiseerde toernooi met vier teams versloeg het Tsjecho-Slowakije in de halve finale en Joegoslavië met 2-1 in de finale na verlenging.

Als Rusland blijft hun beste prestatie een 3-0 verlies in de halve finale tegen de uiteindelijke kampioen Spanje tijdens het EK 2008. Roman Pavlyuchenko vond dat toernooi driemaal het net, en Andrey Arshavin tweemaal. Beide spelers verdienden transfers naar de Premier League na hun Euro-voorstelling, maar beiden zouden geen indruk maken.

Sterspeler:

Aleksandr Kokorin is wellicht de bekendste naam in de Russische ploeg, maar de man die echt uitblonk tijdens de kwalificatie was Artyom Dzyuba. De 27-jarige spits van Zenit scoorde acht goals in de kwalificatie, inclusief de cruciale winnende tijdens de 1-0 thuis tegen Zweden.

De voormalige Spartak Moskou-ster Dzyuba heeft nog nooit in een grote finale gestaan, maar heeft een van de beste quoteringen om te eindigen als topscorer van het toernooi.

Route naar EK 2016:

Rusland gaat onrustig richting het kampioenschap, na hoofdtrainer Fabio Capello halverwege de kwalificatie te hebben ontslagen. De Russische voetbalbond moest de hulp van een externe weldoener inschakelen om Capello's contract af te kopen en heeft deze zomer echt een goede prestatie nodig in Frankrijk.

Rusland eindigde als tweede in kwalificatiegroep G, slechts twee punten boven Zweden. Uit- en thuisnederlagen tegen Oostenrijk zorgden ervoor dat ze de koppositie in de groep konden vergeten.

Quotering:

Rusland kan een paar gokfans op het EK 2016 verrassen dit toernooi en ze bevinden zich in een goede positie om bovenin te eindigen in Groep B. Hun eerste wedstrijd is tegen Engeland en ze hebben een goede kans op een gelijkspel in Marseille.

Slowakije: Kunnen ze de verwachtingen overtreffen ?

pb euro 2016 group b slo

Geschiedenis:

Dit is de eerste keer dat Slowakije van de partij is bij de Europese kampioenschappen en pas de tweede keer dat ze zich hebben gekwalificeerd voor een groot toernooi.

In 2010 haalden ze het WK in Zuid-Afrika, waar ze als tweede eindigden in groep F en zo de laatste 16 bereikten. Een bewonderenswaardige 2-1 nederlaag tegen Nederland toonde het fanatisme van het team dat door Engeland, Wales en Rusland zeker niet moet worden onderschat.

Sterspeler:

Marek Hamsik eindigde als topscorer in Slowakije's EK-kwalificatiegroep, met vijf doelpunten. Slowakije won alle drie de wedstrijden waarin hij scoorde, inclusief twee cruciale uittreffers tegen Wit-Rusland in het begin van de campagne. De 28-jarige aanvallende middenvelder van Napoli kan een van de sterren van het toernooi worden als Slowakije zich in deze groep weet te kwalificeren. Hij is snel, agressief maar niet roekeloos, en sterk genoeg om elke tegenstander in het centrum van zich af te houden.

Route naar EK 2016:

Slowakije had nooit een kans om eerste te worden in een kwalificatiegroep met verdedigend Europees kampioen Spanje, maar ze slaagden er wel in om de tweede plaats te veroveren, voor de concurrenten uit Oekraïne. Een 1-0 overwinning in Kiev in het begin van de kwalificatiereeks gaf het team van Jan Kozak een enorme stimulans.

Slowakije versloeg ook Spanje thuis met 2-1, een enorme prestatie van Kozak en zijn mannen. Ze hielden Oekraïne later in de groep op 1-1 om hun lot in deze groep volledig in eigen hand te houden.

Quotering:

Ondanks een geweldige kwalificatiereeks zijn de kansen van Slowakije in de strijd om een van de twee bovenste plaatsen klein. Als ze in hun openingswedstrijd tegen Wales echter een goed resultaat neerzetten, maken ze kans op de derde plek.

Inzetten op EK voetbal 2016