Er gaan records gebroken worden tijdens het EK voetbal 2016

Deze zomer zal een nieuw hoofdstuk worden geschreven in de rijke geschiedenis van het EK, als een recordaantal van 24 teams de strijd met elkaar aangaat tijdens de eindronde in Frankrijk.

Het toernooi begon heel bescheiden toen Frankrijk in 1960 gastheer was voor een competitie met vier teams. Destijds triomfeerde de Sovjet-Unie over het organiserende land, Joegoslavië en Tsjechoslowakije, om te worden gekroond tot de eerste Europees kampioen.

Vijfenvijftig jaar later is het Europees Kampioenschap van een heel andere orde. Tien stadions, verspreid over Frankrijk, met een totale capaciteit van ongeveer 500.000 plaatsen zijn in juni en juli de speellocaties voor 51 wedstrijden, tijdens een ongelooflijk voetbalfestijn.

Elke EK 2016-groep bestaat uit vier teams, waarvan de bovenste twee zich gegarandeerd plaatsen voor de laatste 16. Fans die de EK voetbal 2016-quoteringen hebben bestudeerd, weten dat dit toernooi meer competitie op gaat leveren dan ooit tevoren.

Dus laten we eens een kijkje nemen welke records er kunnen worden gebroken in Frankrijk...

Record aantal EK-titelhouders

Football_generic_2011_emailheaderAUS

Spanje heeft de laatste twee EK's gedomineerd en kan het eerste land ooit worden dat drie opeenvolgende titels wint. Ze nemen het wat het record van drie titels betreft op tegen Duitsland, waarbij de Duitsers de finale trouwens zes keer haalden, en Spanje viermaal.

De allereerste EK-winnaars, de Sovjet-Unie, zouden nog driemaal een finale verliezen tot aan hun laatste finaleplek in 1988, terwijl Denemarken, Griekenland en Nederland (één trofee per land) de enige landen zijn met een 100% score in de finale.

Wereldkampioen Duitsland is favoriet om het EK voetbal 2016 te winnen, gevolgd door organisator Frankrijk en Spanje.

Kan de topscoorder van het EK voetbal 2016 Michel Platini verslaan?

Ongelooflijk genoeg heeft de Fransman Michel Platini met negen doelpunten nog steeds het doelpuntenrecord tijdens het EK in handen, ondanks dat hij slechts in één toernooi het net vond. Platini scoorde in 1984 twee hattricks tijdens de groepsfase toen Frankrijk het toernooi net als nu organiseerde. Hij scoorde vervolgens het winnende doelpunt in de verlenging in de halve finale van Frankrijk tegen Portugal en de openingstreffer in hun uiteindelijke 2-0 overwinning op Spanje tijdens de finale in het Parc des Princes.

Er zijn twee spelers die de komende zomer kans maken om het record van Platini te verbreken: de topschutter van de Zweden en de Portugees Cristiano Ronaldo.

Beide spelers zitten aan 6 stuks op verschillende EK-edities: 2004, 2008 en 2012. De Zweed (11) was vice-topschutter van de Euro Voetbal 2016 kwalificatieronde, Ronaldo deed het net vijf keer trillen.

Ronaldo is samen met de Fransman Olivier Giroud favoriet om deze zomer topscorer te worden tijdens de eindronde.

Uitschakelingen en teleurstellingen op het EK

Football Generic

Engeland ziet zich geconfronteerd met de mogelijkheid om het eerste land te worden dat deelnam aan 10 EK's zonder er ook maar eentje te winnen. Ze hebben sinds 1988 aan elke editie meegedaan en werden ook uitgeschakeld in 1968 (als toenmalige wereldkampioen) en in 1980.

Engeland heeft een recordaantal van acht keer de kwartfinales van dit toernooi bereikt, en staat gelijk met Hongarije wat betreft halve finale-optredens zonder ooit de finale te bereiken. Zij hebben een goede kans om de finale van het EK voetbal 2016 te bereiken.

Portugal heeft ondertussen een even frustrerende historie. Geen enkel ander team heeft vier halve finales bereikt zonder ooit kampioen te worden. Portugal was gastheer voor het EK 2004 en haalde de finale in het Estadio da Luz in Lissabon, om daarin met 1-0 te verliezen van het nietige Griekenland.

Nieuwe records voor doelpunten/geen tegendoelpunten tijdens het EK 2016?

Spanje bleef 509 minuten zonder tegendoelpunt tijdens het EK van 2012 en de kans is aanwezig dat dit record de komende jaren zal blijven staan. Het Spaanse spelen op balbezit zorgde er vier jaar geleden voor dat de tegenstanders ze niet konden stoppen. Spanje incasseerde slechts één doelpunt in het hele toernooi, tijdens hun 1-1 gelijkspel tegen Italië, dat ze vervolgens in de finale met 4-0 verpletterden.

Spanje kan ook bogen op het hoogste doelsaldo (+11) tijdens hun ontmoetingen met Polen en Oekraïne, terwijl hun keeper Iker Casillas de speler werd met de meeste wedstrijden tijdens Europese kampioenschappen, met 11 optredens.

Het snelste doelpunt ooit gescoord op een EK was al na 68 seconden, toen Dmitri Kirichenko in 2004 voor Rusland toesloeg tegen Griekenland, terwijl Jesus Pareda's goal in de zesde minuut in 1964 de snelste goal ooit in een finale blijft.

Inzetten op het EK voetbal 2016