Voetbal

Welke sterren schitteren in de Saudische woestijn?

13 september, 2023

Na de sensationele transfer van Cristiano Ronaldo volgden veel sterren zijn voorbeeld. De miljoenen vlogen in het rond om spelers met naam en faam binnen te halen. Van Neymar Jr. tot Karim Benzema en N’Golo Kanté, heel wat spelers lieten zich overhalen door de miljoenen Saoedi-Arabische Riyals. Wie liet zich allemaal overtuigen voor de Saudi Pro League en hoe brengen ze het ervan af na vijf speeldagen?

De Saudi Pro League, een rustoord of de toekomst?

Na vijf speeldagen staan twee ploegen gedeeld op kop: Al-Hilal en Al-Taawoun. Die eerste ploeg heeft er een dolle transferperiode opzitten met de komst van onder andere Neymar, Mitrovic en Ruben Neves. Al-Taawoun heeft er daarentegen een muisstille transferzomer opzitten. Enkel Álvaro Medran speelde ooit in een top-5 Europese competitie met vijf wedstrijden voor Real Madrid in 2015-2016. Groter kan het contrast tussen beide leiders niet zijn.

De ploeg die de transfergekte in beweging zette, is te vinden op plaats zes in het klassement. Al-Nassr stuntte met de komst van Cristiano Ronaldo in januari en liet het daar niet bij afgelopen transferperiode. Sadio Mané, Aymeric Laporte en Talisca maken ook deel uit van de selectie. Bij Al-Ettifaq zijn ze duidelijk gek op Liverpool. LFC-legende Steven Gerrard werd de nieuwe trainer en haalde ex-LFC kapitein Jordan Henderson. Ook een oude bekende van Club Brugge, Jack Hendry, streek neer bij Al-Ettifaq.

Als je dacht dat we rond waren, dan heb je de afgelopen transferperiode niet goed gevolgd. Al-Ahli trok met Allan Saint-Maximin, Riyad Mahrez, Roberto Firmino heel wat aanvallend geweld aan. Al-Ittihad kon niet achterblijven en hengelde Karim Benzema, N’Golo Kanté, Jota (ex-Celtic, niet te verwarren met Diogo Jota) en Fabinho binnen. De namen van de ploegen onthouden wordt nog even oefenen maar op basis van kwaliteit tussen de lijnen is er geen reden om de Saudi Pro League niet te volgen.

Wedden op de Saudi Pro League

De competitie is voor veel voetballiefhebbers nog onbekend en onbemind. Hoe zijn deze toppers op elkaar ingespeeld? Welke ploegen hebben reeds ingeslepen automatismen, en welke ploegen zijn de kleine broertjes in de competitie?

Voor het kampioenschap zijn er twee grote favorieten met Al-Hilal (2.75) en Al-Ittihad (3.20). Daarnaast zijn er nog twee outsiders te vinden met Al-Ahli (5.50) en Al-Nassr (6.00). De ploeg van Cristiano Ronaldo staat momenteel vier punten achter de leider, waardoor hun kansen op de titel iets lager worden ingeschat. Het seizoen is echter nog lang, waardoor die vier punten achterstand nog relatief zijn. Vorig seizoen eindigde Al-Nassr op de tweede plaats. Aan zes keer je inzet is Al-Nassr een interessante outsider voor de titel!

De vier favorieten zijn dus inderdaad de vier ploegen die het diepst in de buidel hebben getast afgelopen zomerperiode. Logischerwijs vinden we een vergelijkbaar scenario in de noteringen bij de topscorers. Cristiano Ronaldo staat op 2.00, terwijl zijn ex-ploeggenoot Karim Benzema op 3.55 staat. De nieuwe ploeggenoot van Cristiano, Sadio Mané, staat als derde kanshebber genoteerd met een notering van 5.00! Roberto Firmino en Neymar Jr. volgen op ruime afstand, met noteringen van 12.00! Weet een zomertransfer de Portugese vedette van de titel van topscorer te houden?