Voetbal

Finse voetballegende Jari Litmanen: ‘Maradona was mijn grootst idool’

26 november, 2020

In zijn autobiografie van 2015 al had Fins voetballegende en Unibet-ambassadeur, Jari Litmanen, mooie woorden voor Diego Maradona. Zo vertelde hij dat hij wel eens ‘Diego” werd genoemd toen hij opgroeide in het Finse stadje Lahti.

Het nieuws dat de hele voetbal(wereld) woensdagavond schokte, maakte ook op Litmanen een enorme indruk, ook al was het overlijden van Maradona geen totale verrassing natuurlijk.

“Het is erg tragisch nieuws. Helaas was het ook iets dat je al een tijdje kon zien aankomen. Diego is één van de beste spelers in de geschiedenis van de sport en gewoon ook één van de bekendste sportfiguren van de wereld en de sportgeschiedenis,” zegt Litmanen. 

“Tegelijk leek hij z’n eigen leven niet onder controle te krijgen. Er was altijd wel iets gaande, of het nu goed of slecht was.”

Diego Maradona is altijd Litmanens voetbal rolmodel geweest en gebleven.

"Maradona is mijn grootste idool en ook mijn grootste inspiratie als speler. Zijn tijd bij Napoli, van 1985 tot 1991, was uniek en de Wereldbeker in Mexico in ’86 was ronduit magisch. Die periode heeft een enorme invloed op me gehad als voetballer,” vertelt de Finse voetbalheld.

Op woensdagavond, was Litmanen een van de velen die vaarwel moesten zeggen aan grootste speler allertijden. Zijn laatste groet: "Descansando en paz, Maestro".