Champions LeagueVoetbal

Champions League-finale preview: Paris SG vs Bayern München wordt legendarisch!

20 augustus, 2020

De laatste rechte lijn naar de Champions League-finale in Lissabon heeft in de voorbije week voor enkele stevige verrassingen gezorgd. Daarvan is Barça’s 8-2 nederlaag tegen Bayern München waarschijnlijk één van de meest onverwachte en spraakmakende die de Europese beker in zijn 65-jarig bestaan heeft gezien.

Het unieke format dat in plaats werd gezet, mag de underdogs bij de laatste 16 dan wel ten goede zijn gekomen, toch staan er weer twee van Europa’s rijkste, meest talenvolle clubs tegenover elkaar in de finale.

Het is de eerste keer dat Paris Saint-Germain, dat sinds de 2011 overname door Qatarezen meer dan 1 biljoen aan transfers spendeerde, eindelijk de allerlaatste fase van het toernooi bereikt. In Frankrijk domineren de Parijzenaars onder andere dankzij spelers als Neymar en Mbappé. De Champions League-titel is echter altijd het belangrijkste doel geweest en daar zijn ze dankzij hun overwinning tegen RB Leipzig op dinsdag nu nog maar één stap van verwijderd.

Bayern won onlangs zijn negende Bundesliga-titel op rij, daarmee doen de Duitsers het in eigen land nog beter dan Paris SG. Zij jagen al een tiental jaar achter een nieuwe Champions League-kroning. Nu ze Lyon op woensdag uitschakelden is het hun eerste kans sinds hun overwinning in 2013 op Wembley.

 

 

In deze finale staan twee van ’s werelds beste jonge talenten tegenover elkaar. Dat zal de match alleen nog meer pit geven. Kylian Mbappé, 21 jaar, heeft al een palmares om ‘u’ tegen te zeggen, maar een Champions League-titel, die heeft hij er nog niet tussen staan. Aan de overkant staat Alphonso Davies. De 19-jarige Canadees wordt als één van de beste linksachters van de wereld beschouwd.

Sinds het hervatten van het voetbal liet Bayern geen enkele steek vallen. Meer zelfs, het heeft in 2020 geen wedstrijd verloren. Ze hebben een indrukwekkende 28 wedstrijden van de 29 gewonnen, en één keer gelijk gespeeld. We zullen niet ver van de waarheid zitten als we stellen dat geen enkele club ooit in betere vorm aan de aftrap van een Champions League-finale is verschenen.

Dit gezegd zijnde valt ook de vorm van de Parijzenaars niet te onderschatten. Hun enige nederlaag dit seizoen was in de heenwedstrijd van de laatste 16 tegen Borussia Dortmund. Een verlies dat ze in de terugwedstrijd (achter gesloten deuren) goed hebben gemaakt. Afgezien van een bang momentje tegen Atalanta gedijen ze goed in Lissabon. En dat is allemaal des te meer indrukkwend als je weet dat er in maart een punt werd gezet achter de Ligue 1 en ze sindsdien nog maar weinig gelegenheid hadden gehad om op niveau te spelen.

De afwezigheid van de twaalde man zal de finale op zondag minder intens maken. Dat het weer twee grootmachten zijn die tegenover elkaar staan, is bovendien misschien geen correcte weerspiegeling van het voetbal van vandaag. De twee clubs snakken echter al zolang naar een Champions League-titel dat de finale in Lissabon wel eens rijk aan kwaliteit, maar vooral ook aan drama kan zijn.