Unibet Nieuws

Mika Häkkinen: Albon erbij brengen, kan Red Bull alleen maar extra opties geven

1 september, 2020

 

Terwijl Lewis Hamilton naar zijn 89ste overwinning cruisede, werd in de Spa-Francorchamps vooral ook duidelijk dat het tij keerde voor Renault en Ferrari, twee belangrijke namen in de sport.

Felicitaties zijn aan de orde voor Valterri Bottas, die mijn totaal van 51 podiums evenaarde. Ik twijfel er niet aan dat hij nog veel overwinningen en podia zal zien in dit en volgende seizoenen.

Het circuit van Spa is erg snel en is doorgaans gunstig voor wie met een lage downforce werkt. Dat heeft bijgedragen tot het sterke resultaat van Renault en ook rampzalige reis bij Ferrari. Daniel Ricciardo en Esteban Ocon hebben van Renault allebei een erg snelle auto gekregen die ook nog eens consistent was in het besturen.

Zo’n 30% van het snelle circuit van Spa loopt via de haarspeldbochten van La Source over de bekende Eau Rouge-bocht naar de Les Combes-chicane. Het is van vitaal belang om een snelle, stabiele auto te hebben om goed door Eau Rouge en Radaillon te komen. Daniel heeft dat duidelijk gedaan in de kwalificaties. Met zijn 4de positie en de 6de van Esteban werd er duidelijk druk gezet op Red Bull.

Het was fantastisch om Renault deze sprong voorwaarts te zien maken. Pat Fry, hun Chassis Technical Director, maakte in mijn tijd deel uit van het McLaren engineering team. Hem in hun team opnemen dit jaar heeft duidelijk de juiste impact gehad.

Het team zal het volgende weekend met een positief gevoel naar de grand prix in Italië trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat in Spa noch Mercedes noch Red Bull hun laagste downforce set up gebruikten omwille van de regen die voorspeld was (maar uiteindelijk nergens te bespeuren was). In Monza zal Renault wel eens kunnen vaststellen dat er toch nog een groot verschil is met Mercedes en Red Bull.

Ferrari had een verschrikkelijk weekend in Spa. De baas van het team, Mattia Binotto, gaf toe dat ze moeilijkheden hadden met hun banden. Ze probeerde met de aerodynamica te spelen en het meeste uit hun Pirelli’s te halen, maar uiteindelijke had dit gevolgen voor hun snelheid.

 

  

 

 

Te weinig grip. Te weinig snelheid in de rechte lijn. Hoe groot de problemen bij Ferrari waren, werd pas echt duidelijk wanneer Kimi Raikkonen met zijn Alfa Romeo Vettel kon inhalen en voor de twee rode auto’s wist te eindigen, Alfa Romeo dat overigens maar over half zoveel budget beschikt als Ferrari. Met dezelfde motor was Kimi’s auto gewoon competitiever.

Ferrari doet niet mee aan de Formule 1 om op de 13e en 14e plaats te eindigen. Het resultaat van vorig weekend zal de fans dus ongetwijfeld verbaasd hebben. In Italië zijn er nu drie grand prixs, waaronder Ferrari’s 1000th Formula 1 World Champion Grand Prix in Mugello. Om weer in de top 10 te staan zal het team dringend moeten werken aan de balans tussen aerodynamica en de performantie van de banden.

Dat de motor niet voldoende presteert, kunnen ze niet zomaar in 1, 2, 3 verhelpen omwille van de opgelegde beperkingen op ontwikkeling. Ferrari zal dit issue dus voor de rest van het jaar en ook een deel in 2021 meedragen.

Vooraan in de race had Lewis de volledige controle. Alleen op het einde van de koers kreeg hij wat problemen met z’n banden. Die zaten er wat door, net als die van Bottas en de Red Bull van Max.

Hij domineerde zaterdag gewoon. Hij was een halve seconde sneller dan Valtteri en Max. Iemand wees me erop dat ik in 2000 de polepositie nam met 0,7 seconden, een verschil van 0,9 seconden met mijn teamgenoot bij McLaren-Mercedes. Ik vond Spa altijd leuk. Snelheid en inzet worden altijd beloond op dit circuit. Dat ik daar vanaf 1998 drie keer de polepositie nam, toont aan hoeveel vertrouwen ik in mijn auto had.

 

 

 

Toen ik in 2000 in polepositie ben gestart, had ik de leiding genomen in de race. Tot ik bij de Stavelot-hoek tolde ik, waardoor mijn lievelingsrivaal, Michael Schumacher, de leiding kon overnemen. Hij was die dag niet mijn favoriete persoon, want toen ik weer was bijgebeend, heeft hij me een paar keer lelijk geblokkeerd. Ik koos dan maar voor een creatievere aanpak om hem in te halen: op het rechte stuk van de Kemmel plaatste ik Ricardo Zonta’s tragere auto tussen mijn McLaren en Michaels Ferrari.

Zoals ik in mijn Unibet-podcast in mei al zei: dat inhaalmaneuver voelde al als een overwinning en die dag winnen heeft me dus ongelooflijk veel voldoening gegeven. De fans zullen zich herinneren dat ik na de race met Michael heb gesproken en hem heb gezegd dat ik niet te spreken was over zijn tactiek. Ik ben niet zeker of hij volledig begreep wat ik bedoelde, maar één ding is zeker: hij werd echt niet graag geklopt. Er was een grote rivaliteit en races zoals die ene waren vol spanning, maar brachten des te meer voldoening.

Ik verwacht dat Lewis en Valtteri dit weekend in Monza vooraan zullen blijven doorduwen, met Max en Red Bull als hun grootste bedreiging. Zoals Lewis zondag aangaf moet Red Bull uitzoeken hoe Albon Max kan ondersteunen. Dat zou Red Bull helpen om afwisselende racestrategieën te ontwikkelen. Ze hebben twee competitieve auto’s nodig om druk op Mercedes te zetten.

In Spa lag het weer allemaal dicht bij elkaar bij McLaren, Racing Point en Alpha Tauri. Zij hebben mooie actie laten zien en ik verwacht dat dat in Italië ook zo zal zijn. Hopelijk zal Ferrari zich herpakken, want een weekend zoals in Spa beleven in het thuisland is gewoon ondenkbaar.
 

Op de race inzetten? Ontdek de noteringen hier!