Tennis

ATP Finals: Thiem lijkt interessant voor de zwanenzang van de O2

17 november, 2020januari 26th, 2023

Het is de laatste keer dat de knock-outfase van de ATP Finals in Londen gespeeld wordt. En deze laatste editie, voor het hele circus in 2021 naar Turijn verhuist, zal dit jaar in de O2 héél anders zijn dan andere jaren. De hele bedoeling van dit toernooi aan het eind van het jaar, is het elitetennis bij het grote publiek brengen en dat zal het ontbreken van fans dus des te vreemder maken.

Op vlak van het spel zelf zullen er nog heel wat zaken anders zijn. Zo worden de lijnrechters bijvoorbeeld vervangen door HawkEye Live. Dat is op zich niet erg. Integendeel, volgens mij werkt het beter dan de ‘oude’ manier. En voor de spelers geldt dat ze in hetzelfde hotel moeten blijven en dat het prijzengeld minder is.

Het wordt sowieso een spannende week. Novak Djokovic slaagde er in de voorbije drie jaar niet in om de finale hier te halen en ook dit jaar ligt het redelijk open. Alleen een eindoverwinning van Rafael Nadal of Diego Schwartzman zou me erg verbazen.

Groep Tokyo 1970

 

Veel in deze groep zal afhangen van de motivatie van de Nr. 1 van de wereld. Djokovic kan gelijk komen te staan met Federer door deze week een zesde Tour Finals-titel te pakken. Of dat hem voldoende zal motiveren, is nog maar de vraag. Laten we vooral niet vergeten dat hij, zodra hij zijn Nr. 1-positie veilig had gesteld, zich heeft teruggetrokken uit het toernooi in Wenen.

Daniil Medvedev vind ik in deze groep dan interessanter (al ben ik minder enthousiast over de 5.50). In vergelijking met zijn geweldige seizoen in 2019, liep het dit jaar minder goed. In Parijs vond hij gelukkig zijn vorm weer en zette er de Masters-titel op zijn naam. Hoewel de onderbreking van 6 maanden niet heeft geholpen zijn zijn statistieken in 2020 (service hold/break total van 113.4) nog altijd erg goed. Zijn winstpercentage is bijvoorbeeld amper gezakt (69,7% vs 73,4%). Medvedev zal bovendien met plezier tegenover Djokovic komen te staan, want hij won 2 van hun laatste 3 ontmoetingen.
De Rus zei in het verleden al dat hij zich zelden op z’n gemak voelt op een toernooi dat hij nog nooit eerder gespeeld heeft. Dat was er vorig jaar, in de O2 aan te zien. Nu hij er voor de tweede keer zal staan, zal het dus ongetwijfeld vlotter voor hem gaan. Bovendien zal hij ook vertrouwen hebben bijgetankt doordat hij Diego Schwartzman en Alexander Zverev zo gemakkelijk kon verslaan in Parijs.

Schwartzman zal, naar mijn gevoel, zijn allerbeste tennis uit de kast moeten halen om een schijn van kans te hebben tegen zijn elitetegenstanders. Het is zijn eerste keer in de Tour Finals, dus dat zal het alleszins niet gemakkelijker voor hem maken.

Wat Zverev betreft, kan het alle kanten uitgaan. Zijn vorm is er de voorbije maanden echt op vooruit gegaan. Na de finale op de US Open heeft hij in opeenvolgende weken verschillende toernooien op zijn naam geschreven, zoals dat van Keulen en van Parijs (Bercy). Er is echter niet helemaal fit en er blijken ook issues naast het terrein te zijn, waardoor ik niet geneigd ben om voor hem te gaan. In Keulen had hij heupproblemen en hij was maar een schim van zichzelf in de Bercy-finale. Sinds de French Open heeft hij 31 sets gespeeld, bij Medvedev zijn dat er bijvoorbeeld 23, bij Schwartzman 16 en bij Djokovic maar 6.

Het valt dus nog te bezien of hij nog fit genoeg is om mee te dingen. Ik geloof er alleszins niet in, met de hoeveelheid tennis die hij geaccumuleerd heeft de laatste tijd.

Djokovic kan uiteraard niet anders dan fris zijn. Hij heeft sinds de French Open amper gespeeld en is de voor de hand liggende keuze voor groepswinst. Anderzijds mist hij wedstrijdritme. Daarom zie ik Medvedev eerder het laken naar zich toe trekken.

 

Groep Londen 2020

 

In deze groep lijkt alles open, met vier spelers die kans maken op groepswinst én de titel. Toch zet ik in op Dominic Thiem. De Oostenrijker kampte met een voetblessure de laatste keer we hem op een court zagen. Dat was bij hem thuis, in Wenen. Hij verloor toen van Andrey Rubley, die nu overigens een rivaal in zijn groep is. Als hij deze week fit is, zal hij de puntjes op de ‘i’ zetten volgens mij.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Rubley ver zal geraken. Het is zijn eerste deelname aan de Tour Finals, hij is nog maar net doorgebroken tot de top 10 en heeft in zijn carrière tot hiertoe 8 keer verloren en 3 keer gewonnen tegen top 5-spelers. Hij is wel in uitstekende vorm momenteel. Het wordt dus uitkijken naar of zijn aggressieve manier van spelen effect heeft op de beste tennisspelers van de wereld. Rubley’s vorm is eigenlijk vergelijkbaar met die van Medvedev in 2019. Zal hij zich bij zijn eerste deelname beter kunnen ontspannen dan de Rus vorig jaar?

Om terug op Thiem te komen: het is een speler die in het voorbije 1,5 jaar ontzettend veel vooruitgang heeft geboekt op snelle ondergronden. Hij won bovendien 8 van zijn 11 laatste wedstrijden tegen spelers van de top 5. Zelfs Djokovic en Nadal kunnen niet zo’n cijfer voorleggen. Kortom, Thiem is een goede keuze en brengt ook wat op. De enige zorg is die voetblessure natuurlijk. Bovendien gaf hij ook al aan dat indoor spelen zijn voeten geen goed doet op vlak van blaren. Gelukkig zijn de wedstrijden hier doorgaans kort – over de laatste 8 jaar eindigde 64% van de wedstrijden in twee sets – en is er voldoende recuperatietijd tussen de wedstrijden in.

Nadal zie ik niet winnen op deze oppervlakte. En zeker niet als je kijkt naar die middelmatige 18-14 op vlak van overwinning-nederlagen in de Tour Finals. Als ik terugdenk aan Bercy, een toernooi waar de omstandigheden zeer vergelijkbaar zijn met in Londen, dan is het verschil in niveau op gravel en hardcourt gigantisch. Met Djokovic en Federer die er niet bij waren, had hij hard kunnen toeslaan daar in Parijs maar hij is op geen enkel moment in de buurt gekomen van de eindoverwinning. Thiem versloeg hem eerder dit jaar in de Australian Open en dat kan de Griek nu zeker over doen.

Stefanos Tsitsipas is niet volledig fit momenteel en daarom zet ik niet op’m in. In Wenen had hij duidelijk last van een heupligament en na zijn nederlaag y tegen Ugo Humbert in Berc liet hij uitschijnen die zone opnieuw bezeerd te hebben.

 

Conclusie

 

Het toernooi ligt open en dat zorgt ervoor ik voor elke speler argumenten kan aanbrengen waarom hij tot de mogelijke winnaars behoort. In mijn ogen echter ziet het er vooral goed uit voor Medvedev (4.75) en voor Thiem (4.60) voor Thiem is dan wel interessanter.