NBA

Alles wat je moet weten om op basketbal in te zetten

18 februari, 2020april 25th, 2022

 

THE BASICS

Zoals je wellicht weet, nemen twee ploegen het tegen elkaar op in een basketwedstrijd. Elke ploeg krijgt een helft toegewezen en natuurlijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren door de bal in het net van de tegenstander te krijgen. De duur van zo'n wedstrijd kan verschillen afhankelijk of het over de NBA gaat of over internationaal basketbal. 

 

Basketbal: een sport in hoog tempo
In basketbal kan er echt op elk moment gescoord worden. Een aanval mag 24 seconden duren vanaf de inworp. Hoeveel tijd er nog overblijft? Dat wordt aangegeven op de 24-secondenklok (‘shot clock’) die aftelt. Dat brengt het hoge tempo in de wedstrijd natuurlijk. Voeg daar de vernielende tegenaanvallen aan toe, de duizelingwekkende dunks en driepunters waar je mond van openvalt… Verbaast het je nog dat basketbal zo geliefd is bij Unibet-spelers?!

 

Internationaal basket vs NBA: andere regels!
Belangrijk om te weten is dat de basketbalregels van de NBA niet helemaal dezelfde zijn als die in de rest van de wereld. De NBA heeft eigen regels die het spektakel- en entertainmentelement van de sport naar een nòg hoger niveau tilt. We zetten een paar verschillen op een rijtje:

duur: in de NBA bestaat een match uit vier kwarten van 12 minuten, in de FIBA duren de kwarten 10 minuten.
– persoonlijke fouten: in de NBA worden spelers na 6 persoonlijke fouten uitgelsoten, in andere competities is dat na 5 fouten.
– driepuntslijn: in de VS bevindt de lijn zich op 7,24 meter van de basket, in de rest van de wereld op 6,75 meter.

 

Kortom, als je naar een match van de NBA kijkt en nadien naar een van de EuroMillions Basketball League, dan moet je niet verbaasd zijn als er je verschillen opvallen.

 

Basketbal: het puntensysteem
Wanneer een speler de bal in de basket krijgt, scoort hij 2 punten voor zijn team. Doet hij zijn worp van achter de driepuntslijn? Dan krijgt hij zelfs 3 punten. Bij een vrijworp kan de betrokken speler 1 punt op zijn naam schrijven. Op zo’n moment wordt de tijd stilgezet en mag niemand zijn worp proberen tegen te houden.
Een vrijworp kan op twee manieren worden bekomen:

– wanneer een team meer dan 4 fouten maakt binnen hetzelfde kwart, krijgt het andere team een vrijworp. Bij elke bijkomende fout krijgt de tegenstander nog twee extra vrijworpen.
– wanneer er een fout wordt gemaakt op een speler die op doel gooit. Deed hij de worp binnen de driepuntslijn, dan krijgt hij er 2 vrijworpen. Deed hij dat van achter de driepuntslijn? Dan krijgt hij drie vrijworpen.

 

 

HOE ZET JE IN OP BASKETBAL?

 

Het belang van statistieken
Zoals in de meeste Amerikaanse sporten zijn statistieken niet weg te denken uit basketbal. Het Totaal aantal punten wordt onder de loep genomen net als het Aantal rebounds en het Aantal beslissende passes en dit zowel op spelerniveau als op teamniveau. En natuurlijk zijn die statistieken ook belangrijk wanneer je met handicaps gaat wedden.

 

De NBA: geweldig als je op basket wilt inzetten
Zelfs als je niets van basketbal kent, ken je de NBA en weet je ongetwijfeld dat het de belangrijkste basketcompetitie van de wereld is. Naast de wedstrijden van de competitie en de play-offs kan je op ook op allerlei andere soorten weddenschappen inzetten in de NBA. Zo valt de Draft bij velen in de smaak, net als de MVP (‘Most Valuable Player’), op de Rookie of the Year, de speler die het meest is gegroeid tijdens het seizoen, en ook de Beste verdediger van de competitie.
Wat ook superspannend is, natuurlijk, is wedden op de eindwinnaar van het seizoen, van een conference of een divisie.

 

Basketspektakel de wereldrond!
De NBA heeft natuurlijk geen patent op basketbalfun. Wat de Champions League is voor voetbal, is de Euroleague voor basketbal. Een superspannende competitie dus waarin de beste Europese teams komen strijden om de titel. En natuurlijk zijn er ook de Olympische Spelen, het WK Basketbal en het EK Basketbal.
Allemaal competities en wedstrijden waar je op kan inzetten, statistieken kan vergelijken, etc. om er plezier én extra cash aan over te houden.

 

Ontdek hier alle basketbal op Unibet.be.
Wat wordt jouw eerste basketbalweddenschap?