Esports

FIFA esports, een woordje uitleg over events zoals de Global Series, etc.

6 juni, 2020

 

Wanneer het over FIFA esports gaat zijn er twee kanten aan het verhaal: er zijn de Global Series en dan de andere initiatieven.

 

De Global Series is een initiatief van FIFA en EA Sports, terwijl andere initiatieven georganiseerd wordt door andere partijen en bestaan uit beginnende professionals.

Van competities tot voetbalclubs: in het professioneel ecosysteem van FIFA Esports vind je heel wat bekende namen terug en dat maakt de overstap naar Esports-voetbal voor nieuwkomers wellicht gemakkelijker. De FIFA Global Series zijn de reeks van kwalificaties en play-offs waarmee punten kunnen gescoord worden om vervolgens aan de FIFA eWorld Cup te mogen deelnemen. Dit toernooi is (net als de levensechte tegenhanger) zonder twijfel het belangrijkste en meest prestigieuze van het circuit. De 128 beste spelers in de Global Series Rankings mogen in de play-offs punten proberen verdienen om naar de wereldbeker door te stoten. Alleen de 32 besten gaan uiteindelijk door naar de eWorld Cup.

De officiële partners van de Global Series zijn onder andere eChampions League, ePremier League, Virtual Bundesliga, eLaLiga, eLiga Portugal, eLibertadores, eLigue1, eDivisie, eMLS, eSuperliga, MALTA BOV ePremier League, Czech eLiga en eMBS. Als je een voetbalfan bent, zal je deze nationale en internationale namen ongetwijfeld al hebben zien passeren. De meeste van deze competities zijn de officiële Esports-versie van de traditionele competities en de officiële voetbalclubs nemen er deel aan. Zo vertegenwoordigde Donovan "Tekkz" Hunt In 2019 Liverpool en won hij voor hen de ePremier League.

Voor de FIFA Global Series komen ook verschillende majors van het circuit in aanmerking. Met de FIFA eClub World Cup en de FIFA eNations Cup kunnen er bijvoorbeeld meer kwalificatiepunten gewonnen worden dan in de normale FUT Champions Cups die tijdens het jaar plaatsvinden.

Klinkt het allemaal wat verwarrend? Dat is volledig begrijpelijk. Er is (nog) niet echt een duidelijke structuur neergezet, noch op nationaal of op internationaal niveau, zoals die er bijvoorbeeld wel al is voor de League of Legends en haar jaarlijks wereldkampioenschap. Wat er ook van zij, het doel van de profspelers is duidelijk: zich kwalificeren voor de FIFA eWorld Cup, dat zijn naam te danken heeft aan de meest prestigieuze prijs die een voetballer kan winnen. In Esports gaat het om een jaarlijks toernooi, maar ook hier is het de meest gegeerde titel onder FIFA-spelers.

Het absoluut pluspunt van FIFA Esports is dat deelnemers met de echte, bekende spelers spelen en dat het voor voetbalfans gewoon meteen te begrijpen is. Dat maakt van de virtuele versie van de meest populaire sport van de wereld een erg populaire Esport om te kijken en om op in te zetten.

 

Op FIFA Esports inzetten? Dat doe je hier!