Esports

CS:GO, DOTA 2, League of Legends: hoe doe je dat, wedden op Esports?

13 mei, 2020

Als dat nog niet het geval is, geen probleem, wij helpen je! Hieronder vind je een kort, maar krachtig overzicht van de snelst groeiende, meest spannende en populaire sport van het moment. Welkom op de Esports Betting Guide! 

 

WAT IS ESPORTS?
 

Sinds Atari met Pong afkwam in 1972 is er heel wat veranderd in de gamingwereld. De sector op zich brengt jaarlijks al zo’n $100 miljoen op en dankzij kanalen zoals Youtube en Twitch kunnen miljoenen fans en spelers van over de hele wereld alle actie op de voet volgen. 

De games die we hieronder bespreken, zijn allemaal PvP-games (Player vs Player). Dat komt erop neer dat twee teams het tegen elkaar opnemen en proberen de spelers van de tegenstander uit te schakelen om een specifiek doel te bereiken of om de basis van de tegenstander te vernietigen. Dit is precies wat Esports zo competitief maakt en de fans zo enthousiast!

DE VERSCHILLENDE GAMES
 

Inzetten kan op erg uiteenlopende games. We gaan ons hieronder focussen op de drie populairste: Counter Strike:Global Offensive (CS:GO), Defence of the Ancients 2 (DOTA2) en League of Legends (LoL).

 

Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)
 

CS:GO dat zijn intense vuurgevechten, snelle actie en erg tactische voorbereidingen. Deze game is in FPS-perspectief (‘first person shooter’) opgezet. Dat betekent dat je de actie ziet door de ogen van je personage in de game, een perspectief dat erg gebruikelijk is bij games met veel vuurgevechten. Het zorgt er niet alleen voor dat je helemaal in de game wordt ondergedompeld, maar het is ook beter voor de accuraatheid.

Een wedstrijd wordt telkens op één van de zeven mappen gespeeld door twee teams van vijf spelers: de Terrorists en de Counter-Terrorists. In de meest populaire vorm van CS:GO moeten de Counter-Terrorists voorkomen dat de Terrorists hun bommen op bepaalde plaatsen kunnen laten afgaan. Slagen ze daar niet in of worden ze gedood, dan winnen de Terrorists. Dit is wat in Counter-Strike een ‘ronde’ wordt genoemd.

Door de band genomen bestaat een wedstijd uit twee helften van telkens 15 rondes. Die duren telkens 1 minuut en 55 seconden. In de tweede helft verwisselen de teams van kant. Het eerste team dat 16 overwinningen beet heeft, is de winnaar. Het format van wedstrijden kan ook anders zijn. 

 

Populaire CS:GO-weddenschappen
 

 

Bij Esports zijn er veel weddenschappen die ook bij traditionele sporten aan bod komen. Dat is vooral bij CS:GO zo. Hieronder zetten we er enkele op een rijtje…

Map-handicap: heeft een team volgens jou het voordeel op een specifieke map? Dan kan je wedden op het minimum aantal rondes waarmee het zal winnen. Bv. ‘Astralis wint met – 1.5’: om deze weddenschap te winnen moet Astralis de match dus winnen met minstens twee rondes.
‘Meer’ of ‘Minder: Indien je verwacht dat beide teams rondes van elkaar zullen winnen, kan je inzetten op het aantal rondes dat moet gespeeld worden alvorens er een winnaar is. Bv. als je inzet op Meer dan 26.5 rondes, denk je dat er minstens 27 rondes zullen moeten gespeeld worden. In zo’n scenario zou de score 16 — 11 kunnen zijn.
‘Meer maps’ of ‘Minder maps’: Hiermee kan je inzetten op hoeveel verschillende maps er volgens jou aan bod zullen komen in de wedstrijd. Daarbij is het belangrijk om te weten of het over een BO3 of BO5 gaat en moet je ook goed weten of de teams aan elkaar gewaagd zijn of niet.

 

 

 

2. League of Legends (LoL)
 

LoL is ook een game die je in team speelt. Het is een isometrisch strategiespel waarbij het doel is om de Nexus, de basis van de tegenstander, te vernietigen. Het wordt ondergebracht bij MOBA-games (Multiplayer Online Battle Arena games). Het is een uitdagende game om onder de knie te krijgen, omdat er veel diepgang en nuance in zit.

Elk team bestaat telkens uit vijf Champions met eigen troeven, krachten en zwaktes. Elk van deze personages bouwt ervaring op en verzamelt goud door gevechten te winnen. Zo krijgen ze ook nieuwe krachten en ook items die een meerwaarde kunnen zijn bij het vechten. Als een Champion wordt verslagen, zal hij uiteindelijk wel weer tot leven komen (‘respawn’), maar de tijd waarin hij niet actief kan zijn, geeft de tegenstanders een groot tactisch voordeel. Daarnaast hebben spelers ook Minions ter beschikking. Het zijn drones die kunnen uitgezonden worden om vijanden af te leiden die een Champion aanvallen, om een Champion te bevrijden, etc.

 

Copyright/Creator: Patrick Krippner

Het uiteindelijke doel is de Nexus van de tegenstanders. Die kan je via drie wegen bereiken: Top, Middle (Mid) en Bottom (Bot). Elke weg wordt beschermd door verdedigingstorens en Inhibitors. Die moeten vernietigd worden alvorens Minions of Champions verder kunnen. Die vernietiging geeft een gigantisch strategisch voordeel. De Nexus zelf wordt ook beschermd door torens. Het team dat als eerste de basis van de tegenstander vernietigt, wint de wedstrijd. 

Het meest prestigieuze LoL-toernooi is het The League of Legends World Championship.

 

Populaire LoL-weddenschappen
 

Veel weddenschapsoorten die je bij CS:GO terugvindt, zijn ook beschikbaar voor LoL (bv. Aantal gespeelde mappen). Maar er zijn er ook die heel specifiek zijn voor dit ongelooflijk strategische spel. 

Objective Betting: Wanneer je het gevoel hebt dat een team als tactiek heeft om vroeg in het spel de verdediging van de tegenstander uit te schakelen, dan is het interessant om in te zetten op welk team als eerste een Turret zal vernietigen.
Most Champion Kills: Als er een team is dat allereerst de Champions van de tegenpartij probeert uit te schakelen dan is het slim om in te zetten op het team dat het vaakst Champions zal elimineert.

 

 

 

3. Defence of the Ancients (DOTA2)
 

DOTA 2 is ook een MOBA-game. Daarin heb je een Radiant Team en een Dire Team die elkaar bestrijden om elkaars Ancient (een structuur in hun basis) te vernietigen. De Ancient kan je via drie wegen bereiken: Top, Middle en Bottom. De drie wegen worden beschermd. Spelers houden van DOTA2 omdat er diepgaande tactiek mee gemoeid is en omdat er verregaande personalisatiemogelijkheden zijn.

Heroes zijn de sleutelfiguren in DOTA. Elk van hen heeft een andere stijl van spelen en een andere reeks kwaliteiten. Spelers kiezen de troeven van hun Hero zodat die complementair zijn met die van de rest van hun team, of kiezen de troeven die het best zijn om de tegenstanders te counteren. Door de tegenstanders uit te schakelen verdienen spelers goud en bouwen ze aan de ervaring van hun Hero. Het goud kan gebruikt worden om items te kopen die hun prestaties kunnen verbeteren. 

De teams hebben ook Creeps: geautomatiseerde troepen die elke 30 seconden worden gecreëerd in de barakken van de basis. Ze bewegen zich in de richting van de vijand en gaan de strijd aan met de verdedigingstorens, Heroes en Creeps die ze op hun weg tegenkomen.

Bij DOTA is het cruciaal om de locatie en de prestaties van je Heroes en Creeps goed bij te houden en ervoor te zorgen dat ze sneller naar een hoger niveau evolueren dan die van de tegenstanders. En daar heb je enorme skills voor nodig. Er zijn heel wat DOTA2-toernooien, maar het meest prestigieuze is The International.

 

Populaire DOTA2-weddenschappen
 

Totaal aantal minuten: Hierbij zet je in op hoe lang de wedstrijd volgens jou zal duren. Een aggressief team zal bijvoorbeeld snel winnen of verliezen, wat voor een kortere wedstrijd zorgt.
First Blood: Zet in op wie als eerste een Hero zal uitschakelen. Voor sommige teams is dat de prioriteit in de strategie.

 

 

STATISTIEKEN DIE HELPEN OM SLIM OP ESPORTS  IN TE ZETTEN

Met begrijpen waarop je kan inzetten, ben je niets als je ook niet de juiste informatie hebt om een weloverwogen bet te plaatsen. Omdat we bij Unibet zelf ook spelers zijn, weten we hoe belangrijk informatie is. Daarom zorgen we ervoor dat je toegang krijgt tot alle nodige statistieken om online op Esports te wedden.

Op elke pagina van een Esports-event krijg je toegang tot een enorme hoeveelheid data. Je kan zien wat de vorm van de teams was in de voorbije drie maanden, op welke maps ze het recent goed en minder goed hebben gedaan en hoe het de teams verging in voorgaande onderlinge duels.

Al die gegevens zijn binnen handbereik zodat jij op een geïnformeerde te werk kan gaan.

 

EN VERDER?

Dit is natuurlijk maar het tipje van de Esports-ijsberg! We kunnen je alleen maar warm aanbevelen om je Esports-kennis verder uit te breiden door Esports-actie live te volgen via onze livestream of om alvast eens door statistieken te snuisteren om de materie beter onder de knie te krijgen.

Je zal zien, Esports is zo meeslepend en bloedstollend… Je zal meteen begrijpen waarom miljoenen fans over heel de wereld er zo fanatiek mee bezig zijn. Welkom in de wereld van Esports.