Andere SportenDarts

Top 5 van de mooiste darts finishes in de laatste 10 jaar

21 april, 2020

 

Darts is op vele vlakken een volwaardige sport vooral wanneer het aankomt op de prestaties van de spelers. Die lijken soms van een andere planeet, zo onvoorstelbaar zijn ze. Daarbij is een finish met negen darts (of 'nine-dart finish') is de snelste manier om een set binnen te halen. De speler gaat dan van 501 naar 0 met maar negen pijltjes en geloof ons, dat is een echte krachttoer!

Dit jaar heeft Bully Boy in de Unibet Premier League zo’n nine-darter op zijn naam geschreven, één van de coolste prestaties van de competitie. Vorige zaterdag mochten we opnieuw een nine-dart finish bewonderen, opnieuw in een competitie die door Unibet wordt gesponsord: de Unibet Home Tour.

Maar wat zijn nu, afgezien van deze twee topmomenten, de mooiste finishes van de voorbije tien jaar? Tijd voor onze persoonlijke top 5.

 

5. Dimitri Van den Bergh (België), Grand Slam 2018

We kunnen natuurlijk niet anders dan met onze eigen Dimitri Van den Bergh te beginnen. De Antwerpenaar veroverde zijn plaats voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts 2018 door zonder meer perfectie af te leveren in de 15de set (3x triple 20 + 3x triple 20 + 1x triple 20 + 1x triple 19 + 1x double 12). Nog maar 24 jaar en al meteen één van de weinige (de vierde!) spelers om dit uit zijn mouw te schudden in een Grand Slam.

 

4. Nathan Aspinall (Engeland), Players Championship 2020

In februari van dit jaar leverde Nathan Aspinall (Nr. 8 van de wereld) een perfecte combinatie in negen darts af. Dat deed hij in zijn kwartfinale tegen Peter ‘Snakebite’ Wright en dat met een gemiddelde van 117,5 voor de volledige match!
Een beetje later haalde de Engelsman ook zijn vierde PDC-titel tijdens het Players Championship de Barnsley.

 

 

3. Michael Smith (Engeland), Unibet Premier League 2020

Niet zo lang geleden stond Dublin in vuur en vlam. Niet door de voorbereidingen voor Saint Patrick’s Day, maar wél omwille van de prestatie die Michael Smith er neerzette.
In zijn wedstrijd tegen de Noord-Ier Daryl Gurney zorgde Michael ‘Bully Boy’ Smith voor dé sensatie: een bijzonder enthousiasmerende set afgewerkt in negen perfect geplaatste darts.
Het was de eeste keer dat Smith op tv een nine-darter realiseerde en voor de Unibet Premier League ook de eerste finish in negen darts in vier jaar tijd.

 

 

2. Phil Taylor (Engeland), Premier League 2010

Phil Taylor is de eerste speler in de geschiedenis van het darts om in één wedstrijd twee nine-dart finishes neer te zetten. Het zal dus niet verbazen dat hij een levende legende is voor iedere dartsliefhebber. 
Dit huzarenstukje realiseerde de ‘Power’ in de Premier League in 2010 tegen zijn landgenoot James Wade, in de tweede en de vijftiende set.

 

 

1. Michael van Gerwen (Nederland), UK Open Qualifitations 2017

Michael van Gerwen wordt niet voor niets ‘Mighty Mike’ genoemd. In 2017 bewees hij in Wigan zijn superioriteit aan de hele wereld en deed hij zijn naam alle eer aan. De Nederlander werd de tweede speler in de geschiedenis om in één wedstrijd twee nine-dart finishes op zijn naam te schrijven: de eerste in de vierde set en de tweede in de achtste.

 

 

Zal er ooit een speler zijn die twee nine-darters na elkaar kan neerzetten? Wie weet, nu ze thuis zonder een publiek spelen, zal een deelnemer aan de Unibet Home Tour één van de volgende dagen die prestatie kunnen neerzetten.

Wil je erop inzetten? Of op een andere darts-weddenschap? Dat kan hier.