Andere SportenWielrennen

De Tour gaat richting Pyreneeën

17 juli, 2019

 

Vanaf morgen is het aan de klimmers van het Tour-peloton om te schitteren, want dan staat de eerste Pyreneeën-rit van 2019 op het programma.

 

Op donderdag 18 juli is het al tijd voor de 12de etappe van de Ronde. Die dag zullen de coureurs van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre rijden, richting Pyreneeën. Inderdaad, nu het peloton La Ville Rose achter zich laat, komen er pittige beklimmingen op wielrenners af… en ook veel kansen om punten te verzamelen voor het bergklassement.

 

De bergen

Na 62 km komen de wielrenners aan bij de Côte de Montalieu-Saint-Bernard. Deze berg van vierde categorie beklimmen ze over 1,7 km aan 5,2%. Het is een bescheiden klim en dus valt er maar één punt te scoren voor de eerste die de top bereikt. De volgende berg zal een grotere uitdaging vormen voor de renners. Bij kilometer 146 bereiken ze de voet van de Col de Peyresoude, een col van eerste categorie. Hier klimmen ze over 13,2 km aan 7% naar de top. Wie daar als eerste geraakt, krijgt 10 punten voor het bergklassement. Wanneer de wielrenners die beklimming achter de rug hebben, gaat het 33 km verderop weer naar boven voor de slotklim. Daar wacht La Hourquette d’Ancizan die voor hen een helling van 9,9 km aan 7,5% heeft. Aan de top wacht de eerste opnieuw 10 punten. 
Dat er in deze etappe twee cols op het programma staan die telkens 10 punten voor het bergklassement kunnen opleveren, maakt deze rit des te spannender. Kan Tim Wellens (Lotto Soudal) bolletjestrui behouden? Of liggen er kapers op de kust?

 

Wie heeft er bolletjes voor de ogen?

Alles hangt af van de ontsnapping van de dag en hoe het peloton erop reageert. Ons buikgevoel zegt echter dat er in deze etappe misschien wel een glansrol is weggelegd voor Vicenzo Nibali, Thomas de Ghendt, Warren Barguil of de huidige drager van de bolletjestrui, Tim Wellens.

Heb jij een uitgesproken mening over de etappe? Klik hier.